Anizometropie la adulți și copii – Cum poate fi identificată și tratată o afecțiune asimptomatică? 

Anizometropie la adulti si copii, optimarvisioncare.ro

Persoanele diagnosticate cu anizometropie semnalează o acuitate slabă la unul dintre ochi prin comparație cu celălalt. De asemenea, această afecțiune este însoțită de disconforturi manifestate prin dureri oculare, migrene, vedere încețoșată și altele.  

Vederea sănătoasă presupune alinierea și coordonarea axelor de la ambii ochi. Atunci când există diferență de dioptrii, creierul va capta imaginea clară transmisă de ochiul cu dioptrie mică și una vagă, înregistrată de cel cu dioptrie mare. Astfel, creierul elimină disconfortul și se focusează pe imaginea clară, în detrimentul celeilalte.  

Care sunt cauzele care generează anizometropia? Care sunt simptomele principale și ce șanse există pentru vindecarea completă a ochiului bolnav? 

Cuprins: 

Anizometropie, o afecțiune cu multiple forme și cauze incerte  

Anizometropie la copii, o afecțiune prezentă la naștere – care e vârsta indicată pentru primul consult oftalmologic? 

Anizometropie și modalități de tratament – ce înseamnă și care sunt simptomele? 

    1. Anizometropie, o afecțiune cu multiple forme și cauze incerte

    Există mai multe tipuri de anizometropie.  Sunt două categorii de pacienți: cei care au această afecțiune din naștere și cei care o dezvoltă pe parcursul vieții. De asemenea, aceasta poate fi clasificată și astfel: 

    • Anizometropie relativă 

    Această formă este incidentă atunci când ochii percep la fel de bine imaginile, dar la dimensiuni diferite. 

    • Anizometropia absolută 

    Aceasta apare atunci când capacitatea de refracție a ochilor este complet diferită între cei doi ochi. Această formă principală include câteva subtipuri ale anizometropiei și anume: simplă, compusă, mixtă, astigmatică în formă simplă sau compusă. 

    • Anizometropie simplă 

    O astfel de formă a afecțiunii implică situația în care pacientul are un ochi sănătos, iar celălalt cu miopie sau hipermetropie. 

    • Anizometropie compusă 

    Forma compusă este incidentă la persoanele care au fie hipermetropie, fie miopie, dar diferența între ochi este de cel puțin o dioptrie. 

    • Anizometropie mixtă (o formă rară) 

    Acest tip mai puțin întâlnit există în cazul persoanelor cu miopie la un ochi și hipermetropie la celălalt. 

    • Astigmatism anizometropic simplu 

    Persoana are hipermetropie sau miopie la un ochi și astigmatism la celălalt. 

    • Astigmatism anizometropic compus 

    Ambii ochi sunt afectați de astigmatism și de o diferență mare între dioptrii. 

    Care sunt factorii care favorizează anizometropia? 

    Cauzele anizometropiei sunt încă incerte. Există câțiva potențiali factori care pot contribui la dezvoltarea acesteia și anume: 

    • leziuni oculare; 
    • unul dintre ochi are astigmatism sau cataractă, hipermetropie sau miopie în formă severă; 
    • dezvoltare diferită a globilor oculari; 
    • afachie; 
    • operații oculare eșuate pentru corectarea miopiei sau hipermetropiei. 

    Important! De asemenea, diferența dintre dioptrii generează noi forme ale anizometropiei. Astfel, pacienții care au o diferență de cel mult 3 dioptrii între ochi se vor încadra la tipul de anizometropie slabă. Forma medie implică o distanță de 3-6 dioptrii, iar ceea ce depășește acest prag poartă numele de anizometropie mare. 

    2. Anizometropie la copii, o afecțiune prezentă la naștere – care e vârsta indicată pentru primul consult oftalmologic?

    Anizometrie la copii, optimarvisioncare.ro

    Poza de nrd pe Unsplash.com

    Anizometropia la copii poate exista încă de la naștere, chiar dacă simptomele apar pe parcursul timpului. Atât la adulți, cât și la copii, cu cât este depistată mai rapid afecțiunea, cu atât cresc șansele ca anizometropia să fie eliminată prin tratamentele potrivite. Așadar, medicii recomandă părinților să-și programeze copii la consult oftalmologic de când aceștia împlinesc 3-4 ani. 

    Anizometropia este o afecțiune fără semnale evidente  

    Majoritatea persoanelor cu acest diagnostic consideră că oboseala oculară, migrene sau stările de disconfort au la bază stresul sau efortul pe care l-au făcut în ultima perioadă. În privința copiilor, simptomele pot fi identificate și mai greu, în lipsa unui consult. La cei mici, printre cele mai frecvente simptome se află ambliopia, numită și ,,ochiul leneș’’. 

    Metodele de tratament ale anizometropiei la copii variază în funcție de vârstă. Astfel, în cazul celor mai mici de 12 ani, cea mai indicată soluție este purtarea lentilelor de contact. Dacă vârsta pacientului depășește acest prag, atunci se poate opta între lentile (mai ales în cazul anizometropiei severe) și ochelarii de vedere. 

    3. Anizometropie și modalități de tratament – ce înseamnă și care sunt simptomele?

    Anizometrie si modalitati de tratament, optimarvisioncare.ro

    Poza de Adolfo Félix pe Unsplash.com

    În termeni mai clari, pentru a se înțelege ce înseamnă anizometropia, trebuie prima dată să-i cunoști simptomele acestei afecțiuni oculare. Puterea de refracție este semnificativ diferită de la un ochi la celălalt, ceea ce presupune că și imaginile formate vor avea mărimi distincte. În cazul persoanelor sănătoase, această inegalitate este compensată de creier. Cel mai comun simptom care trădează prezența anizometropiei este cel al vederii încețoșate. 

    După cum s-a specificat anterior, anizometropia este definiția bolilor asimptomatice. Majoritatea persoanelor afectate nici nu conștientizează că au această problemă, din cauza faptului că simptomele sunt slabe sau sunt confundate cu oboseala trecătoare. Cei mai mulți pacienți cu anizometropie se confruntă cu următoarele semnalmente: 

    • migrenele și stări de amețeală; 
    • ambliopie; 
    • vedere dublă; 
    • vedere în ceață; 
    • oboseală oculară; 
    • nevoia de a face ochii mai mici pentru a percepe mai clar imaginile. 

    Atunci când diferențele de refracție depășesc patru dioptrii, poate fi un caz de anizometropie mare sau severă. Acest lucru se întâmplă când creierul ignoră ochiul bolnav, iar cel sănătos devine cel dominant, dar totodată și cel mai solicitat. 

    Anizometropia hipermetropică este preponderentă în cazul copiilor, dar este o afecțiune incidentă uneori și la persoanele adulte. În urma unei consultații oftalmologice se va stabili diferența dintre dioptrii, apoi metoda de tratament. În situațiile cu diferențe mici și medii, medicul poate recomanda purtarea lentilelor sau a ochelarilor de vedere. Dacă persoana suferă de anizometropie hipermetropică, atunci specialistul poate sugera intervenția chirurgicală. 

    Corectarea diferenței de dioptrii și egalizarea acestora este dificil de obținut prin purtarea lentilelor sau a ochelarilor de vedere. Așadar, efectuarea unei operații rămâne soluția optimă în cazul celor care doresc să-și recapete vederea binoculară. 

    Anizometropia poate fi corectată definitiv prin intermediul operației cu laser ori prin implantul de cristalin. Opțiunea cu laser se aplică doar în cazul în care ochiul bolnav nu este diagnosticat cu ambliopie. 

    Important! Care sunt semnalele care indică prezența ambliopiei? Așa numitul ,,ochi leneș’’ poate fi recunoscut în funcție de următoarele indicii: 

    • nevoia de a înclina capul pentru a vedea mai clar imaginile; 
    • incapacitatea persoanei de a-și concentra ochii într-o singură direcție; 
    • aprecierea eronată a distanței dintre pacient și anumite obiecte; 
    • mișcarea haotică a ochilor în direcții și la intervale de timp diferite. 

    Pentru corectarea anizometropiei poate fi luată în calcul purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact? 

    În cazul diferenței mici sau medii de până la 2-3 dioptrii ale puterii de refracție, medicul poate recomanda purtarea ochelarilor de vedere cu lentile adaptate nevoilor fiecărui ochi. Dacă afecțiunea este asociată cu astigmatismul, atunci lentilele ochelarilor vor fi de tip bifocal sau monofocal pentru pacienții cu hipermetropie sau miopie. 

    Utilizarea ochelarilor de vedere a devenit demult o măsură, atât cu rol medical, cât și de natură estetică. Aceștia pot fi realizați în funcție de stilul vestimentar și personalitatea persoanei, ceea ce înlătură orice posibil disconfort creat de complexe de inferioritate.  

    Lentilele ochelarilor pot fi realizate din plastic ușor și rezistent, din sticlă sau policarbonat cu nivel superior de durabilitate la impacturi. Pentru a crește durata de utilizare a ochelarilor de vedere, pot fi aplicate tratamente pentru lentile, precum: protecție UV, antireflex, anti-zgârieturi, anti-static sau anti-reflex. Astfel, fiecare dintre aceste soluții asigură pacientului o experiență plăcută din punct de vedere estetic și confortabilă în timpul folosirii ochelarilor de corecție. 

    Lentilele de contact sunt apreciate ca alternative pentru cei care nu suportă ochelarii de vedere. De asemenea, acestea sunt soluții indicate pentru anizometropia severă. Fiecare lentilă de contact este adaptată la defectul de refracție al fiecărui ochi. Acestea sunt de mai multe tipuri, începând de la lentilele monofocale pentru hipermetropie și miopie, modelele pentru corectarea astigmatismului, până la cele multifocale pentru presbiopie. Contrar anumitor zvonuri, lentilele de contact nu prezintă niciun risc de infecție pentru ochi dacă sunt igienizate cu soluții speciale. 

    Care sunt cele mai moderne soluții de corectare a anizometropiei severe? 

    Există câteva metode moderne prin care pacienții pot elimina disconfortul cauzat de anizometropie: 

    • Tehnica PRK/ LASEK 

    Cu ajutorul tehnicii cu laser pentru corectarea dioptriilor se va elimina parțial primul strat al corneei. Ulterior, corectarea dioptriilor va fi posibilă în urma remodelării corneei. 

    • Tehnica FemtoLasik 

    În acest caz, dioptriile vor fi corectate prin utilizarea a două tipuri de laser, respectând curbura corneană. 

    • Tehnica ReLEx Smile 

    Prin această procedură, dioptriile sunt corijate, fără eliminarea primului strat al corneei și fără flap. 

    • Implant cu cristalin artificial 

    Metoda implantului este aplicată în cazurile de dioptrii mari. Prin această procedură, medicul înlocuiește cristalinul ochiului bolnav cu altul multifocal, prevăzut cu dioptria potrivită. Astfel, pacientul poate renunța la ochelarii de vedere sau la lentilele de contact după finalizarea intervenției. Această soluție este aplicată de obicei în cazurile cu dioptrii prea mari pentru a putea fi corectate cu succes prin metoda laserului. Dacă pacientul prezintă dioptrii mari și astigmatism, atunci va fi implantat un cristalin personalizat după nevoile ochiului respectiv. 

    Ca în cazul oricărei intervenții și aici pot să apară anumite reacții sau complicații. În aceste situații se impune comunicarea de urgență cu medicul specialist. Printre aceste reacții negative se numără: 

    • senzația de corp străin în ochi; 
    • lăcrimare abundentă; 
    • fotofobie; 
    • sensibilitate slabă la contrast; 
    • inflamații, infecții, hemoragii; 
    • ochi roșii; 
    • dezlipire de retină; 
    • edem macular cistoid. 
    • Implant cu lentilă intraoculară 

    Specialistul efectuează o incizie mică în zona dintre spatele irisului și în fața cristalinului. Acolo va așeza lentila care, împreună cu cristalinul natural vor focaliza lumina la nivelul retinei, îmbunătățind acuitatea vizuală și reducând viciile de refracție. Compoziția lentilei intraoculare este formată din colagen natural. De asemenea, nu este vizibilă cu ochiul liber, iar incizia respectivă nu necesită coasere. Ulterior implantului, persoana în cauză poate renunța la purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere. 

    Implantul este recomandat doar în urma efectuării unui set de investigații amănunțite. Majoritatea persoanelor optează pentru aceasta ca alternativă la operația cu laser. 

    Ce riscuri implică neglijarea intervenției la pacientul cu anizometropie? 

    Dacă sesizezi cel puțin un simptom din cele enumerate anterior și care nu trece nici după ce te-ai odihnit, atunci programează o vizită la medic pentru un consult. Este important să se intervină cât mai repede asupra afecțiunii oculare. În caz contrar, ochiul bolnav va fi complet ignorat de creier pe măsură ce trece timpul, iar ochiul sănătos va fi solicitat pentru a-l compensa pe celălalt 

    Prin urmare, anizometropia este o afecțiune care adesea trece neobservată. Această consecință este cauzată de către capacitatea creierului care compensează diferențele de imagine dintre ochi. Persoanele care poartă ochelari de vedere sau lentile de contact ar trebui să fie mult mai atente la migrene, acuitate vizuală slăbită și la alte astfel de disconforturi asociate anizometropiei. De asemenea, aceasta se poate agrava pe măsură ce înaintezi în vârstă, ceea ce poate duce la complicații atât în timpul intervențiilor chirurgicale, cât și în perioada de recuperare. Așadar este încurajată cu atât mai mult vizita în mod regulat la cabinetul medicului pentru un consult oftalmologic de rutină. 

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *