Cataracta – când trebuie să te prezinți la medic în cazul acestei afecțiuni

Cataracta – când trebuie să te prezinți la medic în cazul acestei afecțiuni, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Numărul afecțiunilor oculare nu este deloc de neglijat, mai ales că tehnologia sau, mai bine zis, utilizarea în exces a ecranelor, a dus la apariția unora noi sau agravarea altora. Cu un comportament responsabil, însă, unele dintre ele pot fi prevenite, în timp ce altele nu. În cea de-a doua categorie intră cataracta, afecțiunea care duce la pierderea vederii parțial sau total în timp.

Dacă te întrebi ce este cataracta, care sunt cauzele care duc la apariția sa și dacă poate fi prevenită, articolul de față răspunde acestor întrebări. De asemenea, vei descoperi și când și cât de des trebuie să mergi la medic pentru a fi mereu la curent cu starea de sănătate a vederii tale, precum și care sunt metodele de tratament moderne, în cazul în care ai fost diagnosticat sau diagnosticată cu această afecțiune.

1. Cataracta – ce trebuie să știi despre această afecțiune

Cataracta – ce trebuie să știi despre această afecțiune

Internetul și diverse publicații sunt pline de informații despre acest subiect de interes, însă oamenii se întreabă, în continuare, ce înseamnă cataracta, mai precis care este definiția sa, mai ales pentru că este prezentată adesea ca o afecțiune care apare la bătrânețe. Concret, cataracta este o tulburare a vederii care afectează cristalinul ochiului care se opacizează cu trecerea timpului. Acesta este principalul motiv pentru care este considerată o ,,boală a bătrâneții’’. În realitate, ea este de mai multe tipuri și se poate manifesta și la persoane mai tinere, ceea ce face din consultațiile oftalmologice anuale o nevoie și nu o opțiune.

Cum se diagnostichează cataracta? Pe lângă controlul anual la care se poate descoperi, există anumite simptome care te pot trimite la medic. Examinarea ochilor cu ajutorul biomicroscopului se vor stabili:

  • acuitatea vizuală diurnă (pe timp de z);
  • acuitatea vizuală nocturnă;
  • sensibilitatea la contrast.

În acest fel, se va putea pune nu doar diagnosticul, ci stabili și gradul cataractei.

Cum se manifestă cataracta, care sunt cauzele și simptomele ei și mai ales este reversibilă? Iată întrebări foarte bune cu vești la fel de bune, în ceea ce o privește pe ultima. Trebuie luate pe rând pentru a înțelege care este conduita corectă și care sunt semnele care ar trebui să te trimită la medic.

1.1. Cataracta și cauzele sale

Tipurile cataractei se împart în două principale, cea congenitală sau moștenită, și cea dobândită. Cea din urmă poate apărea ca o consecință a mai mulți factori de risc, inclusiv alte unor afecțiuni medicale care nu țin neapărat de sfera oculară, ceea ce face și mai important consultul de specialitate anual.

Cataracta congenitală apare imediat după naștere, așadar, la bebeluși, și se va manifesta sub forma unei pete albe care acoperă irisul.

În cazul cataractei dobândite, cauzele pot fi multiple, printre ele aflându-se:

  • îmbătrânirea care este cea mai frecventă, deoarece pe măsura înaintării în vârstă, cristalinul se opacizează, ducând la pierderea acuității vizuale;
  • fumatul poate fi și el o cauză a apariției cataractei, deoarece poate duce la îmbătrânirea celulelor oculare, implicit, a opacizării cristalinului;
  • anumite infecții, precum cele cu virusurile rubeolei și varicelei;
  • anumite afecțiuni medicale, printre care se numără și diabetul;
  • tulburări de vedere precum glaucomul și miopia pot duce și ele la apariția cataractei;
  • accidentele soldate cu traumatisme la nivelul ochilor pot fi și ele responsabile pentru instalarea acestei afecțiuni;
  • chiar și lipsa purtării ochelarilor de soare în momentul expunerii la razele UV duce la deteriorarea celulelor oculare, putând să cauzeze cataracta.

Cu toate acestea, îmbătrânirea rămâne principalul factor care stă la baza apariției cataractei.

Începutul de cataracta este foarte subtil, astfel că o persoană care suferă de această afecțiune nu își va da seama de apariția sa, simptomele fiind unele destul de subtile și ignorate, de obicei, deoarece sunt puse pe seama oboselii sau a îmbătrânirii.

Ce se știe despre cataractă și simptomele ei? Acestea sunt mai multe și, din păcate, pot fi confundate cu ale altor afecțiuni, precum miopia care are câteva manifestări asemănătoare cu ale acesteia.

1.2. Cataracta – simptome

Cataracta – simptome

Începutul de cataracta poate avea simptome diverse, însă cel mai important este pierderea acuității vizuale sau vederea neclară. Dar aceasta poate fi și o manifestare a altor afecțiuni, astfel că este foarte important să le cunoști pe toate.

Iată, așadar, care sunt simptomele cele mai comune ale cataractei:

  • vederea neclară sau în ceață este unul dintre simptomele incipiente ale acestei afecțiuni;
  • vederea obiectelor în culori șterse;
  • senzația că ochelarii nu mai sunt buni și nevoia de schimbare a lentilelor mai deasă;
  • senzația că lumina deranjează sau fotofobia;
  • vederea dublă sau diplopia atunci când privești către un obiect;
  • efectul de halou atunci când privești către o sursă de lumină (bec, soare etc.).

Cataracta poate avea mai multe cauze și simptome, unele dintre ele fiind comune cu alte afecțiuni medicale. De aceea, controalele de rutină trebuie să facă parte din stilul de viață al adulților, dar și al copiilor pentru care există consultații oftalmologice pediatrice în cadrul cărora se poate verifica starea de sănătate oculară a celor mici.

2. Tipuri de cataractă – care sunt acestea?

Tipuri de cataractă – care sunt acestea?

Deși există destul de multe studii realizate de-a lungul anilor, niciunul nu poate spune totul despre cataractă. Însă, cele efectuate până acum au pus bazele tipurilor acestei afecțiuni, oferind și soluții legate de ținerea sa sub control.

Tipurile de cataractă sunt stabilite în funcție de doi factori:

  • localizarea la nivelul cristalinului;
  • vârstă.

În funcție de localizarea la nivelul cristalinului, există următoarele 3 tipuri de cataractă:

  • cataracta corticală sau periferică, care este cauzată adesea de expunerea la razele UV timp îndelungat și fără măsuri de protecție adecvate;
  • cataracta nucleară sau centrală care este asociată cu vârsta înaintată a pacienților;
  • cataracta subcapsulară posterioară care apare adesea la persoane considerate tinere, cu vârste între 40 și 50 de ani.

În funcție de vârstă, cataracta este:

  • congenitală, atunci când afecțiunea este moștenită;
  • de vârstă.

La rândul său, cataractă de vârstă se împarte în mai multe tipuri, după cum urmează:

  • cataracta patologică, care apare că urmare a altor afecțiuni de sănătate, printre care diabetul și anumite tulburări endocrinologice;
  • cataracta complicată, care este o urmare a altor afecțiuni ale ochilor, precum uveitele, tumorile sau dezlipirea de retină;
  • cataracta traumatică, care apare în urma unor accidente cauzatoare de leziuni la nivelul ochilor sau în apropierea acestora;
  • cataracta iatrogenă, care apare după utilizarea unor medicamente, precum cortizonul, timp îndelungat, dar și după radioterapie în cazul persoanelor suferinde de diverse tipuri de cancere;
  • cataracta secundară, care poate apărea în urma operației de înlocuire a cristalinului pentru această afecțiune.

Chiar dacă s-au efectuat foarte multe studii, încă nu se știe totul despre cataractă, astfel că nu se poate spune care dintre tipurile sale este mai grav. Cel mai adesea, principalul factor care duce la instalarea sa este vârsta. Tot pacienții trecuți de 60 de ani sunt cei care pot suferi și de cea secundară, aceasta fiind, de fapt, o complicație a intervenției.

Despre cataractă este util să știi și că poate apărea la un ochi sau la ambii, iar una dintre modalitățile moderne de tratament este operația, care în ziua de azi a evoluat foarte mult, confortul pacientului fiind la cel mai înalt nivel.

3. Cataracta – operația ca metodă de tratament modern

Cataracta – operația ca metodă de tratament modern

În momentul de față, operația de cataractă este cea mai rapidă și eficientă metodă de corectare a acestei afecțiuni. Cu ajutorul tehnicii moderne, medicii oftalmologi le pot oferi celor care suferă de această tulburare vederea înapoi.

Ce trebuie să știi înainte de operația de cataractă este că trebuie să vii însoțit sau însoțită, deoarece vei avea nevoie de cineva care să te ducă acasă. În ceea ce privește pregătirile pentru intervenție, nu trebuie să faci nimic special, astfel că îți poți păstra ritmul zilnic normal.

Ce presupune această intervenție? În primul rând, este destul de ușoară și confortabilă pentru pacient, desfășurându-se în două etape principale:

  1. înlăturarea cristalinului natural;
  2. plasarea cristalinului artificial.

Până la acestea, mai sunt câțiva pași care vor fi realizați de medicul oftalmolog. Trebuie să știi că operația de cataractă durează aproximativ o jumătate de oră, fiind făcută sub anestezie locală. În această perioadă de timp, se vă face o incizie în cornee pentru a se putea înlătura cristalinul natural, respectiv înlocui cu cel artificial.

În cazul în care te întrebi dacă există riscuri aferente acestei intervenții, cel mai important este apariția cataractei secundare care este o complicație a operației și care poate apărea la un număr mic de pacienți. Aceasta are drept cauză opacizarea sacului cristalinian care nu poate fi îndepărtat și în care se introduce cristalinul artificial.

Ce trebuie să faci după operația de cataractă? Având în vedere că este o intervenție rapidă și ușoară, aceasta nu necesită internare, astfel că recuperarea se va face acasă, unde trebuie urmate câteva sfaturi și recomandări ale medicului oftalmolog.

3.1. Sfaturi după operația de cataractă

Operația este singura metodă modernă cu ajutorul cărora persoanele care suferă de cataractă își pot recăpăta vederea. Aceasta trebuie realizată cât mai repede din momentul diagnosticării, ea fiind disponibilă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dar ce se întâmplă după ea și ce sfaturi trebuie să urmezi? Acestea sunt destul de simple și vor fi recomandate de către medicul curant.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmezi după operația de cataractă:

  • consultația de a doua zi, care este foarte importantă pentru evitarea complicațiilor, precum infecțiilor;
  • repausul este recomandat în prima zi după operație;
  • trebuie evitate expunerea la factori ai mediului care pot provoca iritații, precum vântul, praful și soarele puternic în prima săptămână după operație;
  • trebuie evitate și produsele iritante, precum săpunul, șamponul, demachiantul în prima săptămână;
  • expunerea la aerul condiționat nu este recomandată în primele 7-8 zile după operație.

Alte restricții după operația de cataracta sunt cele legate de activitățile sportive, mai precis de efortul intens în prima săptămână, care este interzis, în timp ce înotul trebuie evitat timp de aproximativ o lună și jumătate.

Un ultim sfat legat de operația de cataractă sunt controalele regulate, astfel că după primul consult, mai este recomandat unul la aproximativ o lună după intervenție. Atât timp cât pacientul respectă indicațiile medicale, se vor evita complicațiile.

3.2. Recuperarea după operația de cataractă

Recuperarea după operația de cataractă

Una dintre cele mai mari temeri legate de intervențiile la ochi este legată de durata recuperării vederii și dacă trebuie adoptate măsuri speciale. Fiind o operație ușoară și rapidă, revenirea după ea este simplă, atât timp cât se respectă indicațiile medicale primite.

Recuperarea după operația de cataractă durează între o lună și o lună și jumătate, în funcție de vârsta pacientului. În această perioadă trebuie evitați factorii de mediu iritanți, astfel încât să nu apară diverse complicații. De asemenea, controlul după prima lună de la intervenție este una dintre cele mai importante etape în acest timp, deoarece:

  • medicul va verifica cum s-a vindecat ochiul sau ochii;
  • vederea va crește pe zi ce trece;
  • pacientul se va obișnui cu vederea clară, la fel ca înaintea instalării cataractei.

Ce mai trebuie să faci după operație? Controalele anuale rămân la fel de importante. În acest fel, medicul va putea observa instalarea cataractei secundare, riscul fiind mai mare la pacienții trecuți de 60 de ani. Aceasta poate apărea după aproximativ 5 ani de la intervenție, așadar, este bine de avut în vedere acest aspect.

În concluzie, ce e cataracta și cum se tratează? Aceasta este o afecțiune normală a unuia sau ambilor ochi, care apare de cele mai multe la persoane în vârstă, principala sa cauză fiind îmbătrânirea și opacizarea cristalinului. Pentru că simptomele sale seamănă cu alte tulburări de vedere, este foarte important să mergi la controale oftalmologice în mod regulat, pentru a fi depistată cât mai rapid. Ce mai trebuie să știi despre ea este că se împarte în două tipuri, cea congenitală sau moștenită și de vârstă, aceasta din urmă având câteva subcategorii. Singura modalitate de vindecare a acestei afecțiuni este operația, un tratament modern, ușor și rapid și concentrat pe confortul pacientului.

Surse foto: Freepik.com, Pixabay.com

Referințe:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673605179112
https://europepmc.org/article/med/17067897
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cataracts/symptoms-causes/syc-2035379

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *