Tipuri de ochelari de vedere – cum alegi modelul potrivit, în funcție de trăsăturile feței și de afecțiunea cu care te confrunți

Ochelari de vedere

Problemele de vedere apar atunci când ne dorim mai puțin, însă, ca acestea să fie rezolvate cât mai curând și ca ochii să nu devină din ce în ce mai afectați, este bine să mergem din timp la medicul specialist. Așadar, de la primele simptome care pot indica această afecțiune, trebuie să urmezi sfaturile specializate, care te vor îndrepta, cel mai probabil, către ochelari. Partea cea mai bună este că, în ziua de astăzi, ochelarii nu mai sunt priviți ca pe un „defect”, ci sunt considerați a fi un real accesoriu. Trebuie, însă, să știi să alegi modelul care ți se potrivește cel mai bine, în funcție de forma feței tale, dar, bineînțeles, și în funcție de afecțiunea cu care te confrunti.

În continuare, vom vorbi despre tipurile de ochelari existente, dar și despre cele care sunt potrivite pentru tine.

Tipuri de ochelari

Există mai multe tipuri de ochelari de vedere din care poți alege, iar în acest capitol vom evidenția câteva dintre cele mai importante. 

Așadar, primul tip scoate în evidență „ochelarii clip on”, care pot fi foarte rapid transformați și în ochelari de soare. Aceștia oferă protecție de până la 100% împotriva razelor UV, datorită lentilelor colorate care învelesc practic lentila de bază. Acest tip de model a fost adoptat de foarte multă lume, în ultima vreme, întrucât este extrem de eficient și îndeplinește două funcții în același timp. De asemenea, ochelarii clip on au și un design foarte actual, care se poate integra perfect în outfitul tău. 

Mai putem vorbi și despre ochelarii de vedere care au lentilele heliomate. Concret, vorbim despre acele tipuri de ochelari în cazul cărora lentilele își schimbă culoarea și o adaptează, în funcție de lumina de afară sau de lumina camerei în care te afli. Atunci când este întuneric, lentilele sunt mai puțin luminate, iar în cazul în care este foarte lumină, lentilele vor deveni transparente. Asemenea celui de mai sus, și acest model este conceput cu protecție împotriva razelor UV.

Un alt tip extrem de cunoscut de ochelari de vedere de care ar trebui să știi este cel care are lentilele colorate. Aceștia protejează extrem de bine ochii de razele soarelui, însă, spre deosebire de celelalte două modele deja prezentate, ei pot fi purtați doar în spațiile exterioare.

Tipuri de ochelari de vedere – cum alegi modelul potrivit, în funcție de trăsăturile feței și de afecțiunea cu care te confrunți, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Tipuri de ochelari de vedere – cum să alegi modelul potrivit

Alegerea ochelarilor în funcție de forma feței este esențială, pentru că, asemenea hainelor, există rame de ochelari care ni se potrivesc, iar altele care nu sunt deloc concepute pentru construcția feței noastre. Așadar, nu este important să-ți alegi doar o pereche de ochelari la modă, ci și una care să ți se potrivească foarte bine, întrucât vei purta acest „accesoriu” zilnic pe fața ta.

Alegerea ochelarilor în funcție de forma feței

Există mai multe tipuri de ochelari, în funcție de forma feței. Așadar, identifică mai întâi în ce categorie te încadrezi, iar noi îți vom spune spre ce model să te îndrepți.

Vorbim, în primul rând, despre tipurile de ochelari pentru fața triunghiulară, adică pentru persoanele care au bărbia mai îngustă, iar fruntea puțin mai lată. Dacă te încadrezi în această categorie, atunci ar trebui să-ți îndrepți atenția către ochelarii care au ramele mai late în partea de jos, tip aviator sau, de ce nu, chiar asupra ochelarilor care nu au colțuri, ori acestea sunt foarte subțiri și puțin vizibile. 

Continuăm seria de tipuri de ochelari de vedere după forma feței cu tipologia „pătrată”, unde cel mai bine se potrivesc ochelarii de vedere care au ramele rotunde sau ovale. Extremele se atrag, iar acest caz nu face o excepție, întrucât oferă o alungire discretă a întregului aspect al feței. 

Dacă vorbim însă despre persoanele cu față rotundă, atunci acestea ar trebui să se axeze asupra ochelarilor de vedere cu rame dreptunghiulare, dar înguste. Acestea vor ajuta la subțierea și la alungirea feței.

În cazul persoanelor cu față „trapezoidală”, merg excelent ramele care imită ochii de pisică, ramele alungite, care modelează perfect trăsăturile și armonizează întregul aspect.

Nu în ultimul rând, vorbim despre fața ovală, unde sunt extrem de bine de purtat ochelarii cu ramele mai groase, dar în partea de sus, de data aceasta. În acest fel, aspectul feței se va echilibra perfect.

Tipuri de ochelari de vedere – cum alegi modelul potrivit, în funcție de trăsăturile feței și de afecțiunea cu care te confrunți, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Tipuri de ochelari în funcție de afecțiunile oculare

După ce te-ai hotărât cum trebuie să arate rama ochelarilor tăi în funcție de forma feței, este timpul să alegem modelul potrivit de ochelari în funcție de problemele ochilor. Vom parcurge, așadar, cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă oamenii. 

Vorbim, în primul rând, de miopie, afecțiune în care se regăsesc persoanele care văd bine de aproape și nu văd de la depărtare. În acest caz, lentilele ochelarilor trebuie să fie divergente, pentru a corecta, în timp, problema. Persoanelor care se confruntă cu această problemă de vedere nu li se formează imaginea pe retină, ci în fața ei, iar lentilele speciale au rolul de a muta această imagine la nivelul retinei. Poți opta atât pentru diferite tipuri de ochelari de vedere, dar și pentru lentile de contact. Important este să te ghidezi după sfatul medicului tău specialist.

La polul opus, întâlnim hipermetropia, adică afecțiunea ochilor unde imaginea se formează în spatele retinei, ceea ce determină vedere neclară atât la apropiere, cât și la depărtare. Și aici, ochelarii de vedere au același scop: de a deplasa imaginea pe retină și, implicit, de a corecta vederea. Totuși, în acest caz, vorbim despre lentilele convergente, care vor fi cu plus și care vor corecta, treptat, această problemă. Aceasta este, de regulă, o problemă care apare odată cu vârsta, manifestându-se, în general, la persoanele trecute de 40 de ani. Din nou, se poate opta pentru diferite tipuri de ochelari sau pentru lentile de contact.

Când ne referim la tipurile de ochelari în funcție de afecțiune, mai trebuie să aducem în discuție și o a treia problemă a ochilor, întâlnită la diverse persoane. Este vorba despre astigmatism, care apare în momentul în care există o problemă de sfericitate a corneei sau cristalinului. De data aceasta, persoanele care se confruntă cu această afecțiune de vedere văd imaginea neclară, distorsionată, iar pentru corectarea ei este nevoie de lentile cilindrice sau de alte combinații, pe care le poate hotărî doar medicul specialist, în urma unui consult. 

Nu în ultimul rând, mai putem vorbi și despre presbiopie, care se manifestă, în general, tot după depășirea pragului de 40 de ani. Concret, este vorba despre persoanele care întâmpină dificultăți când vor să citească, li se așează o ceață pe ochi când lucrează la computer sau le este greu să întreprindă activități precum cusutul. Aceste simptome pot apărea uneori la toată lumea, însă, de foarte multe ori, oboseala este de vină. Dacă problema persistă, însă, s-ar putea să fie mai mult decât atât și să ai nevoie de ochelari de vedere. 

Tipuri de ochelari de vedere – cum alegi modelul potrivit, în funcție de trăsăturile feței și de afecțiunea cu care te confrunți, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Tipuri de ochelari – cum alegi rama și culoarea potrivită, în funcție de tenul, culoarea părului și ochii tăi

În primul rând, înainte de a-ți alege rama perfectă de ochelari, trebuie să-ți definești stilul. După cum spuneam deja mai sus, aceasta te va caracteriza, așa că personalizeaz-o cât de mult poți. După ce ai decis acest aspect, trebuie să te concentrezi asupra formei feței și să alegi tipul de model, în funcție de aspectele deja discutate. Trebuie să ai în vedere ca toate proporțiile feței să fie foarte bine definite și proporționale, pentru că alegerea unei rame corecte îți poate ascunde chiar anumite defecte sau un anumit disconfort cu care te confrunți de ceva vreme.

Mai mult, rama trebuie să fie una calitativă, care să stea perfect pe nas și să nu alunece. Aceștia nu au voie să lase iritații sau pete roșii pe piele. O pereche bună și corect aleasă de ochelari nu va lăsa genele să atingă lentilele.

Culoarea pielii mai este un factor decisiv în alegerea ramei ochelarilor. Persoanele care au pielea rece, adică un ton roziu, trebuie să opteze pentru nuanțele care sunt în contrast cu aceasta și să evite culori precum negru, albastru, mov sau gri.

De partea cealaltă, avem persoanele cu nuanța tenului spre galben sau persoanele bronzate, care nu trebuie să ia în considerare culorile pastelate. În schimb, acestea pot opta pentru maro, auriu, bej sau verde deschis.

Dacă vorbim însă despre culorile părului, atunci și aici sunt câteva reguli după care ar trebui să te ghidezi când îți alegi culoarea ramei pentru ochelarii de vedere. Așadar, o persoană blondă ar putea opta oricând pentru nuanțele de negru, albastru sau verde închis, în cazul în care vorbim despre părul blond cu tonuri mai reci, sau pentru nuanțele de gri deschis, aurii, dacă ne referim la blondul obținut din tonurile calde.

Când vine vorba de persoanele brunete, însă, acestea trebuie să știe că le-ar sta extraordinar cu niște rame de ochelari negre sau maro închis, exact ca în cazul persoanelor ce au părul șaten închis. Dacă nuanța de șaten merge însă spre o culoare mai deschisă, atunci situația se schimbă, iar ramele ar trebui să fie roșii sau chiar verzi, adică nuanțe aprinse și luminoase.

Culorile neutre, cum ar fi negrul, griul sau maro sunt perfecte și pentru persoanele roșcate, întrucât acestea trebuie să evite tot ceea ce înseamnă strident. În caz contrar, nu vor face decât să accentueze nuanța părului.

Și, nu în ultimul rând, ochelarii mai pot fi aleși și după culoarea ochilor. Așadar, ochii albaștri ar putea fi puși foarte bine în evidență de o ramă portocalie sau maro. Dacă ne referim însă la ochii căprui, atunci gama este ceva mai largă. Poți opta atât pentru rame albe, negre, cât și pentru unele colorate, cum ar fi albastre sau verzi. Ultimii, dar nu cei din urmă, ochii verzi, se potrivesc de minune cu o nuanță aurie sau maro deschis. 

Dacă respecți toate aceste criterii, îți poți pune mai mult în valoare anumite trăsături, îți poți lumina tenul sau chiar poți ascunde anumite defecte neplăcute.

Tipuri de ochelari de vedere – cum alegi modelul potrivit, în funcție de trăsăturile feței și de afecțiunea cu care te confrunți, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Tipuri de ochelari – care sunt simptomele ce îți spun că ai nevoie de ochelari de vedere

Există mai multe simptome care trebuie să te pună pe gânduri și să-ți semnaleze faptul că ai nevoie, cât mai curând, de un consult la medicul oftalmolog.

În primul rând, durerile de cap repetate sunt printre primele simptome care ne indică faptul că ne putem confrunta cu probleme de vedere. Migrenele pot avea surse multiple, firește, însă în cazul în care nu reușești să identifici problema, atunci această ipoteză este valabilă. 

Un alt simptom care indică problemele de vedere sunt amețelile și stările continue de somnolență. Chiar dacă acestea pot părea firești la început, în realitate, organismul nostru încearcă să tragă un semnal de alarmă. Concret, ochii devin din ce în ce mai afectați, iar organismul uman simte din plin acest lucru, motiv pentru care acționează în consecință, prin stările de somnolență. 

Mai mult, problemele ochilor pot fi sugerate și de clipitul des sau de ceața care se pune uneori pe ochi. De cele mai multe ori, aceste lucruri se întâmplă când stai prea mult timp în fața unui ecran sau când citești ceva. Dacă aceste stări se repetă în mai multe zile, atunci, cel mai probabil, ai nevoie de ochelari.

Tipuri de ochelari de vedere – cum alegi modelul potrivit, în funcție de trăsăturile feței și de afecțiunea cu care te confrunți, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Așadar, acestea sunt cele mai importante amănunte pe care trebuie să le știi când vine vorba despre alegerea tipului perfect de ochelari de vedere. Încă de la primele simptome discutate mai sus, trebuie să apelezi la medicul specialist, pentru că, în caz contrar, vederea se poate deteriora pe zi ce trece. Partea cea mai bună este că, dacă îți vei alege rama în funcție de criteriile anterioare, ochelarii pot deveni chiar un accesoriu cool. 

Sursa foto: pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *