Tipuri de lentile: ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există în funcţie de material, de utilizare, de grosimea lentilei şi de design?

Tipuri de lentile: ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există în funcţie de material, de utilizare, de grosimea lentilei şi de design?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Ochelarii de vedere au capacitatea de a corecta diverse afecţiuni întâlnite la nivelul ochilor, dar şi de a-i proteja, în funcţie de tipurile de lentile alese în urma unor consultaţii oftalmologice şi optometrice amănunţite. Dacă ai remarcat că te confrunţi cu oricare dintre problemele oculare, precum vederea înceţoşată, sensibilitate la lumină, respectiv, fotosensibilitate sau dificultatea de a vedea clar imaginea fie de la apropiere, fie de la depărtare, înseamnă că ai nevoie să porţi ochelari de vedere realizaţi special pentru nevoile tale. 

Tu ştii ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există, în funcţie de material, de utilizare, de grosimea lentilei şi de design pentru o potrivire excelentă pe baza nevoilor şi afecţiunilor oculare ale fiecărei persoane? În acest articol vei putea să descoperi toate aceste detalii esenţiale, pentru că este necesar să cunoşti care sunt cele mai bune tipuri de lentile optice adaptate problemelor tale de vedere, pentru a te putea bucura din nou de o vedere clară şi sănătoasă.

Tipuri de lentile – ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există?

Tipuri de lentile: ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există în funcţie de material, de utilizare, de grosimea lentilei şi de design?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Lentilele de vedere, adică cele care se realizează special pentru ochelarii de vedere, se deosebesc între ele în funcţie de diverşi factori. Cel mai important este să ţi se potrivească în totalitate, de la dioptrii până la materialul şi designul necesar. La Optimar Vision Care vei putea alege dintr-o gamă de lentile pentru ochelari de la producători cunoscuţi și, mai mult decât atât, tot noi ne vom ocupa şi de montarea lentilelor pentru ochelari pe ramele tale favorite, chiar în propriul atelier, pentru ca tu să poţi beneficia de servicii complete, într-un timp cât mai scurt. 

Prin urmare, pentru orice problemă medicală oftalmologică pe care o întâmpini, este recomandat să te adresezi unui medic specialist oftalmolog, pentru că starea bună de sănătate a ochilor tăi este prioritară.

Tipuri de lentile de ochelari în funcţie de utilizare – tipuri de lentile progresive, convergente, divergente, monofocale sau bifocale

Tipuri de lentile: ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există în funcţie de material, de utilizare, de grosimea lentilei şi de design?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Aşa cum menționat anterior, lentilele pot fi de mai multe tipuri. În primul rând, îţi vom prezenta cele mai cunoscute tipuri de lentile în funcţie de utilizare. Acestea se pot distinge astfel:

  • Tipuri de lentile progresive

Care sunt caracteristicile specifice lentilelor progresive? Este esenţial să ştii că aceste tipuri de lentile oferă o tranziţie clară şi facilă la orice distanţă priveşti. Fie că nu vezi foarte clar de aproape, de la o distanţă intermediară sau de departe, lentilele progresive sunt foarte eficiente în acest sens. Aceste tipuri de lentile sunt frecvent utilizate şi recomandate în cazul în care te confrunţi cu afecţiunile de vedere precum hipermetropia, miopia sau presbiopia. Presbiopia este o afecţiune oculară care apare pe măsură ce se înaintează în vârstă, determinând scăderea acuităţii vizuale. Aşa că, lentilele progresive ţi se vor potrivi dacă suferi de oricare dintre aceste afecţiuni de vedere şi ai nevoie de o tranziţie şi adaptate graduală a distanţelor la care priveşti.

  • Tipuri de lentile convergente

Tipurile de lentile convergente se recunosc datorită aspectului pe care îl au şi, anume, conform descrierilor de specialitate, acestea sunt mai groase la mijloc şi mai subţiri spre margini, special pentru a putea apropia imaginea. Pe scurt, există trei tipuri de lentile convergente. Acestea sunt lentilele concave-convexe, plan-convexe şi biconvexe. Lentilele convergente se folosesc în cazul în care dioptriile sunt mărite, adică cu plus. Sunt realizate pentru rezolvarea problemelor de vedere precum astigmatismul, hipermetropia sau miopia. 

  • Tipuri de lentile divergente

În timp ce lentilele convergente sunt mai groase la centru şi mai subţiri spre margini, lentilele divergente au un mod de focalizare şi un aspect opus acestora. Mai exact, sunt lentile concave care se remarcă prin faptul că sunt mai subţiri în centru şi mai groase spre margini. Acestea se folosesc pentru problemele de vedere care necesită dioptrii cu minus. De exemplu, în cazul în care suferi de miopie, vei avea nevoie de tipuri de lentile divergente.

  • Tipuri de lentile monofocale

De câte feluri sunt lentilele monofocale? Există două tipuri de lentile de ochelari monofocale pe care trebuie să le cunoşti. Spre exemplu, acestea se clasifică în lentile monofocale sferice şi lentile monofocale cilindrice. Cele sferice se recomandă în cazul în care vederea de aproape sau cea de distanţă sunt afectate, în urma stabilirii clare a diagnosticului după ce ai fost la un consult medical de specialitate. Cu alte cuvinte, aceste tipuri de lentile se realizează în cazul în care te confrunţi cu afecţiuni de vedere precum miopia sau hipermetropia. În cazul în care ai primit diagnosticul de astigmatism, ţi se vor putea recomanda lentilele cilindrice. Trebuie să ştii că aceste lentile se vor utiliza pentru realizarea unei singure perechi de ochelari, respectiv pentru corectarea unei singure afecţiuni de vedere.

  • Tipuri de lentile bifocale

Ştiai că există tipuri de lentile care corectează două tipuri de afecţiuni oculare? Lentilele bifocale au avantajul de a îmbina două tipuri de lentile specifice afecţiunilor oculare cu care ai fost diagnosticat sau diagnosticată. Spre deosebire de lentilele monofocale care permit corectarea unui singur tip de problemă oculară, cele bifocale vor putea să le rezolve pe ambele, fără să mai fie necesar să porţi două perechi de ochelari pentru fiecare afecţiune.

Indiferent de afecţiunea oculară pe care o ai, la Optimar Vision Care vei primi servicii şi soluţii pentru tine sau pentru copilul tău. Oferim şi servicii de oftalmologie pediatrică, pentru că ne dorim ca micuţul tău să se bucure de o vedere clară, corectă şi sănătoasă. Pe lângă o pereche de ochelari de vedere, ai posibilitatea să alegi să porţi şi lentile de contact confortabile, disponibile într-o varietate de culori naturale şi deosebite.

Tipuri de lentile pentru ochelari de vedere în funcţie de material şi grosime – tipuri lentile din plastic, policarbonat sau sticlă naturală

Tipuri de lentile: ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există în funcţie de material, de utilizare, de grosimea lentilei şi de design?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Pe lângă clasificarea lentilelor în funcţie de utilizarea acestora, îţi vom prezenta ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există în funcţie de materialul din care se pot realiza, dar şi de grosime şi dioptrii.

  • Lentile din plastic

Printre cele mai folosite materiale pentru realizarea lentilelor pentru ochelari se află sticla organică, adică acel material uşor, din plastic. Au avantajul de a nu se sparge cu uşurinţă, însă se pot zgâria dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Este de preferat să foloseşti atât cârpe sau lavete din microfibră cu textură moale atunci când le cureţi, cât şi soluţii specifice acestui tip de material. Indiferent de rama pentru care optezi, lentilele din plastic se vor putea monta cu uşurinţă. În plus, li se pot aplica tratamente precum heliomat, pentru protecţie UV, pentru lumină albastră care te va proteja de lumina artificială a monitoarelor sau a TV-urilor şi, nu în ultimul rând, anti-zgârieturi şi de durificare a lentilei.

  • Lentile realizate din policarbonat

Lentilele realizate din acest material sunt mai uşoare, comode, dar şi foarte rezistente la posibile şocuri pe care la care pot fi expuse, precum căzăturile sau zgârieturile. În plus, acest tip de material din care se pot realiza lentilele este mai subţire în comparaţie cu cele din sticlă sau plastic. Un alt dezavantaj este determinat de faptul că lentilele din acest material nu se pot monta pe orice model de ramă. În schimb, se pot monta şi prinde pe ramă fie cu şurub, fie cu fir. Percepţia culorilor poate fi modificată la acest tip de material pentru lentilele de ochelari.

  • Lentile din sticlă naturală 

Cu toate că au avantajul de a nu se zgâria atât de uşor precum celelalte materiale şi de a reda o percepţie mai clară a imaginii, există un risc crescut de spargere sau deteriorare. Mai mult decât atât, sunt şi foarte grele şi incomode. Cât despre modelele de rame pe care se pot monta, acestea sunt limitate, pentru că necesită o ramă întreagă. 

Cât despre clasificarea tipurilor de lentile în funcţie de grosimea lor, acestea se pot clasifica în funcţie de indicele de refracţie necesar. De exemplu, acesta poate fi încadrat între 1.50, indice pentru lentile standard şi 1.90, indice pentru lentile subţiri. Un optometrist specialist va putea face recomandarea potrivită conform dioptriilor stabilite. 

Tipuri de lentile pentru ochelari în funcţie de design – tipuri de lentile sferice, asferice sau dublu sferice

Tipuri de lentile: ce tipuri de lentile pentru ochelari de vedere există în funcţie de material, de utilizare, de grosimea lentilei şi de design?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Tipurile de lentile care se pot clasifica în funcţie de design sunt cele sferice şi cele asferice sau dublu sferice.

  • Lentile sferice

Au o suprafaţă curbată şi un design standard. Imaginile pe care le formează lentilele cu acest design nu este foarte clar. De multe ori, pot exista şi anumite deformări de percepţie a imaginii, pentru că lumina nu este orientată drept.

  • Lentilele asferice sau dublu sferice

Aceste tipuri de lentile au un design plat, sunt foarte uşoare şi au avantajul de a reda o imagine de ansamblu extinsă şi mult mai clară. În timp ce lentilele sferice deformează imaginea spre exteriorul lentilei, lentilele asferice nu prezintă acest aspect. 

În concluzie, tipurile de lentilă se pot clasifica în funcţie de utilizare, de materiale, de grosime şi de design. Cu toate că acestea variază conform acestor caracteristici, un medic specialist oftalmolog îţi va putea face cele mai bune recomandări pentru tine, în funcţie de afecţiunea oculară pe care o ai. La optimarvisioncare.ro poţi să găseşti produse şi servicii de bună calitate atât pentru tine, cât şi pentru copilul tău. Te aşteptăm în cabinetele noastre din Râmnicu Sărat, Buzău sau Brăila pentru consultații oftalmologice efectuate de medici specialişti tineri, pasionaţi şi bine pregătiţi, dar şi pentru realizarea unei perechi de ochelari de vedere de calitate!

Surse foto: Freepik.com, Pexels.com

Referinţe:

https://www.warbyparker.com/learn/types-of-lenses-for-glasses
https://bettnervision.com/what-are-the-different-types-of-glasses-lenses%EF%BF%BC/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *