În mod normal, primul examen oftalmologic al copilului se efectuează la naștere, de către medicul neonatolog. Urmează examinarea periodică efectuată la 3 luni de către medicul de familie. După vârsta de 6 luni, copilul poate fi examinat de către medicul specialist oftalmolog. Încă de la această vârstă fragedă pot fi depistate viciile de refracție cu potențial ambliogen, iar după efectuarea unei examinări oftalmologice complexe se ia decizia cea mai bună cu privire la posibilele corecții ale acuității vizuale sau ale indicelui de refracție.
Cu toate acestea, purtarea incorectă a ochelarilor sau alegerea unor lentile nepotrivite pot avea efecte nedorite asupra vederii. În următorul articol vei afla care sunt simptomele atunci când porți ochelari nepotriviți, care sunt efectele dioptriilor nepotrivite asupra ochilor, însă vei descoperi și cele mai utile sfaturi și recomandări pentru combaterea acestor efecte.
Simptome ochelari nepotriviți – care sunt?
Când îți achiziționezi o pereche de ochelari te gândești, în primă fază, să arăți bine. Dacă găsești ramele care îți plac și te simți bine cu ele urmează și sfatul specialiștilor pentru a ști care sunt cele ideale pentru fizionomia feței tale. Următorul pas este montarea lentilelor pe ramele alese și, de ce nu, devii nerăbdător să porți noii ochelari.
Când ochelarii sunt gata și ești informat cu privire la modul de purtare, întreținerea lentilelor și păstrarea acestora începe o nouă etapă din viața ta. Acum aștepți să te poți bucura de citirea unei cărți, de lucrul la computer sau de efectuarea diferitelor activități cu ajutorul noilor ochelari. Toate bune și frumoase, până când constați că vederea este neclară, amețești, te doare capul și nu știi de ce. Doar ai fost de curând la control oftalmologic și nu te aștepți la aceste simptome nedorite. Începi să te întrebi dacă mai ai nevoie de ochelari sau dacă aceștia sunt potriviți pentru tine.
Dacă răspunzi la câteva întrebări simple poți afla răspunsul întrebărilor care te frământă:
- Ți-ai dat seama la timp că ai nevoie de ochelari?
- Când ai mers ultima dată la un control oftalmologic?
- Ai ales ramele potrivite nevoilor tale, conform recomandării specialiștilor?
- Ai răspuns cu sinceritate întrebărilor medicului oftalmolog care ți-a măsurat dioptriile?
- Cât timp crezi că durează acomodarea ochilor cu noile lentile?
- Ai testat vederea cu noii ochelari și pe timp de zi, și pe timp de noapte?
Când răspunsul la aceste întrebări este conturat poți afirma fie că mai ai nevoie de un control de specialitate, fie că te afli în perioada de acomodare. Specialiștii recomandă, pentru perioada de acomodare, să porți ochelarii în mod progresiv. Cu alte cuvinte, la început îi porți câteva ore pe zi și abia după o lună îi poți purta permanent; depinde ce recomandări primești și ce tip de ochelari folosești: de aproape sau de distanță.
Din perspectiva perioadei de acomodare sau și a timpului petrecut în fața micului ecran apar următoarele întrebări:
- De cât timp porți ochelarii?
- Cât timp petreci în fața computerului sau a telefonului mobil?
- Ai filtru de protecție UV la ochelari sau la ecranul computerului?
- Faci pauze periodice când lucrezi mult la computer?
Dacă porți ochelarii de 2- 3 săptămâni și petreci mai mult de 7-8 ore pe zi în fața micului ecran există posibilitatea să-ți obosești foarte mult ochii, mai ales dacă nu respecți pauzele măcar la fiecare 30 de minute petrecute „cu ochii în calculator”. Astfel, conform unor studii se recomandă ca în pauzele din 30 în 30 de minute să te uiți în zare sau la 20-30 de metri pentru circa 30 de secunde după care „îți limpezești” vederea și poți lucra în mod eficient, fără să „te strâmbi” la monitor.
Dacă observi că apar probleme la nivelul globului ocular care pot afecta starea de sănătate sau colegii te întreabă de ce ești încruntat când tu știi că nu ai motive de supărare este momentul să te gândești foarte bine la cauzele care produc aceste neplăceri.
Este destul de dificil să faci diferența când vine vorba despre cauze. Când apar simptome precum: dureri de cap, stare de amețeală sau vedere încețoșată te poți gândi și la o hipovitaminoză, motiv pentru care îți poți efectua analizele pentru eliminarea unor cauze sau descoperirea problemei. Dacă analizele sunt bune și nu sunt probleme precum: hipovitaminoza, cardiovasculare sau diabetice este cazul să efectuezi un nou control oftalmologic la o clinică profesionistă.
Cunoaște toată lumea faptul că „e mai bine să previi decât să tratezi”, motiv pentru care îți aduni toate resursele necesare în vederea găsirii unei soluții optime pentru sănătatea ta.
Ochelari nepotriviți – simptome și efectele dioptriilor nepotrivite asupra ochilor
Impactul erorilor de refracție necorectate sau corectate asupra calității vieții este semnificativ. Din acest motiv se efectuează studii legate de vedere la copii de vârstă școlară care vizează și percepțiile cu privire la vederea necorectată, și percepțiile care privesc corecția cu ajutorul ochelarilor de vedere.
Echipa medicală de excepție de la optimarvisioncare.ro este permanent pregătită să adopte soluțiile optime de când se efectuează primele consultații oftalmologice pediatrice până la alegerea unor lentile de contact sau rame de ochelari cu lentile de ochelari pentru corectarea vederii.
Atât în cazul persoanelor care au purtat anterior ochelari, cât și în cazul primei prescripții medicale se vizează următoarele obiective specifice:
- Diminuarea erorii de refracție până la îndepărtarea acesteia;
- Creșterea acuității vizuale;
- Îmbunătățirea calității vieții persoanelor purtătoare de ochelari.
În cazul purtării unor ochelari nepotriviți, mai ales după suprasolicitarea ochilor (citit, scris, folosirea computerului pentru timp îndelungat, fără pauze) apar simptome precum:
- Încețoșarea vederii;
- Amețeli;
- Dureri de cap;
- Înroșirea ochilor.
Stratul exterior al ochiului este format din două părți:
- partea anterioară, formată de cornee care este foarte transparentă;
- partea posterioară, formată de scleră care este opacă;
- joncțiunea corneo-sclerala se mai numește și limb.
Conform cercetărilor din medicina tradițională corneea cuprinde cinci straturi:
- Epiteliu;
- Membrana Bowman;
- Stroma;
- Membrana Descemet;
- Endoteliu.
Specialiștii au constatat că grosimea straturilor se modifică de-a lungul vieții. Spre exemplu, membrana Descemet devine mai groasă și endoteliul se subțiază.
Este important de știut că epiteliul se reînnoiește constant prin mitoză, ceea ce implică eliminarea celulelor scuamoase prin aprovizionarea cu alte celule noi. Acest proces complex se realizează din 10 în 10 zile, ceea ce înseamnă că purtarea unor lentile de contact sau a unor lentile necorespunzătoare poate să afecteze reînnoirea celulară la nivelul ochiului. De asemenea, pot fi deranjați și nervii senzoriali care au un rol destul de important în vedere.
Fiind unul dintre țesuturile cele mai dens inervate din organism, corneea este penetrată de aproximativ 60 de nervi senzitivi.
Prin urmare, datorită neurochimiei complexe a nervilor corneeni, se menține sănătatea suprafeței oculare.
Unul din elementele cheie în practica lentilelor de contact este necesitatea evaluării clinice a sănătății oculare anterioare luării unei decizii cu scop terapeutic. Astfel, este util să se evalueze următoarele:
- Corneea și limbul;
- Conjunctiva și sclera;
- Pleoapele și genele;
- Sistemul lacrimal și filmul lacrimal.
Când sunt analizate din punct de vedere fiziologic aceste elemente care alcătuiesc ochiul, se ține cont și de:
- Aportul vascular;
- Drenajul venos;
- Drenajul limfatic;
- Inervația senzorială;
- Fiziologia și funcția.
Dacă sunt verificate în mod eficient aceste elemente, prin adoptarea unor metode optime de analiză și a unor tehnici de examinare a suprafeței oculare, se vor putea pune bazele adoptării practicii lentilelor de contact.
De fiecare dată când ai de ales varianta optimă, mai ales când vine vorba despre sănătate, este bine să așezi în balanță variantele oferite și să realizezi o analiză a tuturor resurselor implicate. Conform unei analize Pareto: „90% dintre efecte sunt generate de 10% dintre cauze”, deci alegerea îți aparține dacă ții cont de posibilele consecințe: ochelari de vedere sau lentile de contact?
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum alegem ochelarii pentru copii , la optimarvisioncare.ro găsești specialiștii de care ai nevoie și informații utile care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții copilului tău.
Acomodarea cu ochelari de vedere – cât durează acomodarea ochilor cu noii ochelari?
Conform unor studii medicale, peste un miliard de oameni din întreaga lume suferă de o afecțiune oculară care degradează cristalinul din interiorul ochiului din cauza vârstei. Această afecțiune este prezbiopia, iar corecția vederii cu ajutorul ochelarilor obișnuiți este puțin probabilă. De aceea, specialiștii recomandă utilizarea ochelarilor cu autofocalizare pentru autoadaptare și pentru restabilirea funcției vederii normale. Acomodarea cu noii ochelari durează de la două săptămâni la o lună sau mai mult, în funcție de factori interni sau externi.
Dacă vă expuneți ochii la micul ecran pentru mai mult de 6 ore pe zi sunt absolut necesare filtrele optice cu un contrast de culoare suficient de mare pentru a vă putea crește adaptabilitatea la terminalele video utilizate. Filtrele pot fi aplicate pe ochelari corectori sau obișnuiți și vă ajută să combateți acțiunea nocivă a luminii albastre, a flash-urilor de imagini succesive care vă pot afecta vederea.
Conform studiilor medicale se recomandă utilizarea ochelarilor cu filtre de protecție pentru raze ultraviolete (UV) sau spectrale pentru a vă crește capacitatea adaptativă în cazul utilizării computerelor pe timp îndelungat.
De asemenea, se recomandă să porți ochelari cu filtru UV atât vara, cât și iarna, pentru a-ți proteja ochii de radiațiile solare care pot fi nocive pentru sănătate. Ochelarii pot fi de vedere sau de soare, aleși după gustul tău și după recomandările specialiștilor, de regulă cu filtru UV cât mai mare.
Simptomele dioptriilor nepotrivite – cum se combat? Sfaturi și recomandări utile
Deși corecția vederii cu ajutorul ochelarilor dă și rezultate nesatisfăcătoare în unele cazuri cu afecțiuni oculare grave, este important să urmezi sfaturile specialiștilor care îți recomandă dioptriile potrivite. În cele mai multe cazuri, ochelarii pot reda vederea cea mai bună și, de ce nu, satisfacție clienților sau pacienților care aleg să îi poarte. Dacă medicul oftalmolog prescrie rețeta ideală pentru fiecare pacient, drumul către succes este asigurat de acum. Ideea este să găsești clinica ideală pentru nevoile tale și medicul oftalmolog de care ai nevoie.
Pentru combaterea simptomelor dioptriilor nepotrivite trebuie să ții cont de următoarele sfaturi practice:
- Când lucrezi la computer sau la terminale video este ideal să-ți asiguri un spațiu ergonomic și un scaun ergonomic pe care să stai la birou;
- Iluminarea încăperii să fie uniformă și, dacă este necesar, să utilizezi ecrane de protecție pentru computer;
- Mobilierul să fie corespunzător specificului activității desfășurate;
- Pauzele de activitate la calculator să fie măcar de 10 minute la fiecare oră de lucru, timp în care se poate efectua o activitate relaxantă sau odihna activă a ochilor și clipitul cât mai frecvent (privirea în zare sau la o distanță de 20- 30 de metri);
- Utilizarea lacrimilor artificiale în cazul simptomelor ochilor uscați;
- Respectă sau ține cont de legislația referitoare la: orarul de lucru, timpul petrecut la calculator, examinările periodice, suportarea costurilor de către angajator.
De asemenea, este bine să ții cont și de următoarele recomandări utile:
- La efectuarea examenului oftalmologic, atunci când se impune anamneza detaliată, trebuie să oferi toate informațiile necesare despre: simptomatologie, tipul activității la computer, poziția de lucru, distanța de la ochi la ecran, ergonomia spațiului de lucru (în mod special- iluminarea);
- Alegerea lentilelor și măsurarea distanței pupilare conform rețetei medicului oftalmolog care verifică acuitatea vizuală și indicele de refracție, precum și alți parametri;
- Tipul de tratament al lentilelor este important să fie în concordanță cu activitățile desfășurate, cu perioada de timp pe care o petreci la calculator (antireflex sau cu filtru UV, mai nou filtre care combat radiațiile albastre ale lămpilor fluorescente).
Ideal este să elimini cauzele pentru ca neplăcerile pricinuite de purtarea unor ochelari inadecvați să fie diminuate. În timp ce tehnologia modernă se utilizează în toate domeniile de activitate, iar computerele sunt din ce în ce mai utilizate în activitățile cotidiene, apariția riscurilor generatoare de îmbolnăviri este iminentă, fiind necesară adoptarea unei legislații corespunzătoare cu privire la problemele apărute în prezent și la găsirea unor scheme de tratament complet sau cel puțin paliativ.
Prin urmare, tu cum dorești să combați efectele dioptriilor nepotrivite asupra ochilor? De răspunsul oferit depinde recăpătarea vederii optime și calitatea vieții tale.
Sursa foto: unsplash.com
Referințe: