PSEUDOSTRABSIMUL (FALS ASPECT DE STRABISM). EPICANTUS
Un diagnostic pe cat de sofisticat pe atat de simplu – copilul nu are nimic din punct de vedere oftalmologic, doar va da impresia ca are strabism.
Falsul aspect de strabism presupune existenta unui ochi care, desi nu deviaza, asa da impresia.
“Fuga” poate fi in sus, jos, interior sau exterior, dar, de fapt ochii sunt drepti (ortoforie).
De cele mai multe ori, parintii vin la medicul oftalmolog cu impresia de strabism convergent (li se pare ca unul dintre ochii copilului priveste spre nas).
Cum ne dam seama ca este vorba despre un fals aspect?
Medicul examineaza copilul cu o lumina mica, provenita de la o lanterna stilou sau de la un oftalmoscop.
Ceea ce urmarim se numeste “reflex corneean” si se refera la proiectia luminii pe cornee.
Daca reflexul este centrat pe mijlocul pupilei si simetric ochiul drept cu stangul, atunci este vorba doar de o impresie, ca in imaginea de mai jos.
Pentru ca parintii sau medicii de alte specialitati pot fi “pacaliti” de acest aspect, este bine sa se efectueze controlul complet, cu instilarea picaturilor cicloplegice, pentru a vedea daca apare un strabism real.
In acest caz, reflexul corneean este centrat pe un ochi, iar la celalalt lumina cade in alta parte.
In functie de unde se situeaza ea, se pune diagnosticul de strabism convergent (lumina cade in exterior), divergent (lumina cade inspre interiorul pupilei), hipo sau hipertropie (ochiul deviat priveste in jos sau in sus).
Imaginea de mai jos prezinta un strabism convergent real, reflexul corneean fiind mult deplasat inspre exterior la ochiul stang (ochiul este deplasat inspre interior).
Ce duce la aparitia pseudostrabismului?
Cel mai frecvent, cutele epicantice sunt la baza acestei impresii – majoritatea copiilor au o baza a nasului foarte lata si un exces de piele la limita dintre nas si ochi (epicantus = plici semilunare de piele).
Practic, celor mici nu li se vede mai deloc partea alba a ochiului dinspre nas.
Parintele observa ca, mai ales cand copilul priveste intr-o parte, ochiul care se uita spre interior este acoperit de acest exces de piele si apare senzatia de “fuga” a ochiului.
Pe de alta parte, in fotografii sau in oglinda, aceasta senzatie este si mai accentuata si, de cele mai multe ori, parintele spune ca a observat aceasta deviere doar in poze.
Daca examinam motilitatea oculara (miscarea ochilor in toate directiile) cu ajutorul unei lumini, observam ca ochii sunt in continuare simetrici (reflexele corneene sunt centrate).
Alte cazuri de pseudostrabism pot aparea atunci cand exista o distanta foarte mare/mica intre ochi, cand ochii au culori diferite, in caz de exces de grasime intraorbitala sau cand pleoapele au asimetrii.
Mai exista cazuri de “fixatie excentrica” – atunci cand, desi ochii fixeaza tinta, pare ca unul sau ambii sunt deviati.
In acest caz, pacientul nu fixeaza obiectele cu foveea (zona centrala a retinei), ci cu o parte adiacenta ei, astfel ca, daca s-ar opera, ar avea parte de vedere dubla.
Un caz particular este cel al convergentei – copilul priveste un obiect foarte de aproape si ambii ochi sunt adusi catre nas – are loc fenomenul natural de convergenta.
Practic, ambii ochi deviaza spre nas – in strabismul real, un ochi fixeaza (ramane drept), iar celalalt deviaza in afara sau inauntru.
Cum stim sigur?
Exista cazuri in care falsul aspect de strabism se suprapune cu un strabism real.
Cel mai corect, ca sa excludem un strabism adevarat, este sa instilam picaturi cicloplegice pentru a vedea dioptria totala a ochiului, fundul de ochi si pozitia ochilor, respectiv daca exista sau nu un strabism real.
Mai tarziu, cand copilul este mare si colaboreaza la mai multe teste, putem sa observam si dezvoltarea vederii binoculare sau a stereoscopiei.
Practic, raspunsul corect la aceste teste ne garanteaza ca ochii sunt perfect aliniati si ca se creeaza senzatia de vedere in spatiu, pentru ca ochii “lucreaza” impreuna.
Tratament
Cu timpul, radacina nasului copilului se inalta si va prelua pe ea excesul de piele din zona ochilor.
Asadar, undeva pe la 4-5 ani, acest aspect dispare, insa sunt si adulti care il au constitutional – “ochi de chinez”.
Nu este necesar niciun tratament suplimentar, ci doar controalele de rutina, asa cum le prescrie medicul oftalmolog pediatru.
Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog
sursă articol: roxanacozubas.com