ORTHOKERATOLOGIA

ORTHOKERATOLOGIA,Articole OPTIMAR - optimarvisioncare.ro

Am discutat cu doamna doctor Roxana COZUBAȘ despre Orthokeratologie și am aflat că:

Orthokeratologia reprezinta cea mai noua metoda de corectie a miopiei.

Acest tratament, nu numai ca face posibila vederea pe timpul zilei fara a mai purta ochelarii, insa, in timp, reduce progresia miopiei.

Miopia apare cu precadere la copiii de varsta scolara; globul ocular creste mai mult decat ar trebui, iar imaginea situată la distante mari este una neclara.

Prima intentie este sa prescriem ochelari cu lentile de “minus”, iar ulterior sa chemam micutul pacient la controale regulate, la intervale scurte, de maxim 6-8 luni.

Dupa instalare, miopia nu mai scade, doar creste sau stagneaza (dupa 16-18 ani).

De obicei, cresterea miopiei se face cu 0.25 – 0.50 dioptrii in 6 luni, insa, daca se constata o crestere mai mare in acest interval, ne putem gandi la orthokeratologie ca metoda de incetinirea evolutiei afectiunii.

Desigur, metoda se preteaza si daca pacientul nu doreste sa poarte ochelari, stiut fiind faptul ca, in acest caz, miopia va progresa mai repede.

Orthokeratologia presupune purtarea unor lentile de contact dure, pe perioada noptii (in somn), a doua zi pacientul vazand clar, fara ochelari, pana seara cand procesul se reia.

Marele avantaj perceput de pacient este vederea clara, fara a mai avea grija ochelarilor; parintii sunt multumiti pentru ca dioptria stagneaza sau, cel putin, incetineste in evolutie, iar copilul poate practica linistit sportul preferat, de exemplu.

Fiind lentile de contact care se poarta noaptea, pe perioada cat copilul doarme, riscul de infectie scade (lentilele nu intra in contact cu praful, cu mainile murdare etc), iar cel mic este tot timpul sub supravegherea parintilor.

Astfel, putem prescrie aceste lentile inca de la 7-8 ani, functie de motivatia copilului.

ORTHOKERATOLOGIA,Articole OPTIMAR - optimarvisioncare.ro

Cel mai important punct in adaptarea acestor lentile este ca cei mici sa isi doreasca sa scape de ochelari.

Se va face o evaluare initiala care va cuprinde, pe langa consultul obisnuit, o topografie corneana, masuratoare de baza in comandarea acestor lentile.

Copilul va fi asezat la un aparat care va lumina o serie de cercuri concentrice, iar masuratoarea nu dureaza mai mult de 2-3 minute, daca cel mic colaboreaza sa priveasca in mijloc si sa deschida ochii mari.

Ulterior se da comanda de lentile, iar in 2-3 saptamani pacientul va fi invitat la instructajul de aplicare si de scoatere a lor.

Pe langa lentile, in primul pachet mai sosesc solutiile de intretinere (doua tipuri), lacrimile artificiale si pompita de scoatere a lor.

Dupa prima noapte este necesar sa veniti la control a doua zi dimineata (fara lentile), pentru testarea acuitatii vizuale, apoi la 1 saptamana si ulterior la 1 luna pentru evaluarea finala a rezultatului.

Daca lentilele imprima un efect de apasare suficient pe cornee, atunci vederea ramane clara si seara, daca nu, se reevalueaza si se schimba (gratuit).

Metoda este complet reversibila, astfel ca, daca la un moment dat se doreste trecerea catre ochelari, lentile de contact moi sau interventie chirurgicala, se poate intrerupe portul lentilelor de noapte oricand.

Pentru ca aceasta metoda functioneaza complet numai pana la miopie de 4 dioptrii, cu astigmatism de o dioptrie, nu astepta ca cel mic sa ajunga la aceste valori. Controleaza din timp progresia miopiei copilului tau!

ORTHOKERATOLOGIA,Articole OPTIMAR - optimarvisioncare.ro

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

Sursă
www.roxanacozubas.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *