Vederea este una dintre cele mai importante funcții ale unui om, de aceea ea este verificată încă de la naștere, în cazul copiilor. Pe parcursul vieții, fiecare adult este responsabil de controlul stării de sănătate a ochilor printr-o consultație anuală la un medic oftalmolog. Cum lucrurile nu se întâmplă întotdeauna astfel, multe persoane pot dobândi anumite afecțiuni, printre care se numără și nistagmusul. Aceasta este o tulburare care se manifesta prin mișcări de du-te-vino ale globilor oculari la baza căreia pot sta mai mulți factori.
Mișcările necontrolate ale ochilor sunt principalul simptom care ar trebui să te trimită la medic, însă ele nu sunt singurele. Mai mult, având în vedere că această afecțiune poate apărea din cauze diverse atât în cazul copiilor, cât și al adulților, controlul periodic devine imperativ. Mai jos, poți descoperi mai multe informații despre această tulburare, precum și cum se diagnostichează și ține sub control, astfel încât să te bucuri de stilul de viață pe care l-ai avut dintotdeauna.
Nistagmus – definiție medicală

Din punct de vedere medical, definiția nistagmusului presupune o tulburare de vedere care se manifestă prin schimbări ale staticii și dinamicii oculare prin mișcări necontrolate și repetate de du-te-vino ale ochilor.
Mișcările ochilor cauzate de această afecțiune pot fi:
- verticale;
- orizontale;
- pendulare, care se manifestă în același mod la ambii ochi;
- în resort, care presupun o fază lentă urmată de una rapidă a mișcării ochilor.
Pentru că acesta este principalul simptom al nistagmusului, multe persoane care suferă de această afecțiune o pun pe baza oboselii cauzate de statul prea mult în fața computerului sau chiar pe telefon, ceea ce îi face să amâne consultațiile oftalmologice care i-ar ajuta să obțină un diagnostic sigur și rapid. Pe de altă parte, ea este de mai multe tipuri, așadar, simptomatologia nu se limitează doar la mișcările globilor oculari.
Nistagmusul are mai multe cauze, această tulburare fiind de mai multe tipuri, însă cel mai important lucru pe care ar trebui să îl cunoști este că afectează atât adulții, cât și copiii, ba chiar și bebelușii, putând fi dobândită pe cale genetică. Din aceste motive, sunt mai multe simptome care se pot manifesta și pe care un om obișnuit nu le poate detecta, ceea ce ar trebui să îl determine să meargă la medic.
Nistagmus – cauze și simptome

Cele mai multe informații despre nistagmusul ocular pot fi oferite de un medic oftalmolog, care poate prezenta atât cauzele, cât și simptomele frecvente, dar și mai rar întâlnite ale acestei afecțiuni.
De ce apare nistagmusul și care sunt cauzele sale? Ele se împart în două:
- una congenitală;
- una dobândită.
Nistagmusul congenital apare preponderent la bebeluși, în timp ce cel dobândit are la bază o gamă diversă de cauze, printre care:
- accidentele care au ca urmare traumatismele cranio-cerebrale;
- infecțiile oculare sau chiar cele din sfera ORL lăsate netratate sau tratate în mod incorect;
- accidentul vascular cerebral;
- tumorile cerebrale;
- encefalita.
Nistagmusul poate fi cauzat și de anumite boli, printre care strabismul și cataracta congenitale, retinopatia în cazul nou-născuților prematur, albinismul, boala Meniere, scleroza multiplă și diverse afecțiuni ale nervului optic. Pe lângă acestea, consumul în exces de băuturi alcoolice și substanțe interzise dar și deficitul de vitamina B12 pot duce la manifestări ale acestei tulburări de vedere.
Având în vedere faptul că există mai multe cauze care pot duce la instalarea nistagmusului, controlul periodic oftalmologic este necesar în fiecare an. De asemenea, pentru cei care suferă deja de alte afecțiuni, precum strabism sau cataractă, verificările periodice sunt cu atât mai mult recomandate. De asemenea, în cazul copiilor, care la vârste fragede se pot confrunta cu miopie sau hipermetropie, devine obligatorie consultația pentru verificarea dioptriilor lentilelor pentru ochelari care pot avea nevoie de ajustări pentru a preveni apariția altor probleme vizuale.
Nistagmusul se manifestă prin diverse simptome, printre care mișcarea neregulată a ochilor este cea mai evidentă. Pe lângă aceasta, o persoană care suferă de această tulburare mai poate experimenta și:
- sensibilitate la lumină;
- vedere încețoșată;
- amețeală;
- greutate în menținerea echilibrului;
- vedere îngreunată pe timp de noapte;
- vedere neclară la apropiere și depărtare, simptome întâlnite și în cazul hipermetropiei, respectiv miopiei;
- apropierea ochilor;
- lipsă de concentrare.
În afara acestor simptome, persoanele care au nistagmus își pot ține capul într-o poziție nefirească, astfel încât să recapete senzația de vedere normală. De asemenea, este important de știut că tulburarea se manifestă indiferent de vârstă și poate avea un caracter temporar sau permanent.
Lăsând la o parte simptomele, această afecțiune poate produce și alte tulburări ale vieții cotidiene a copiilor și adulților, ceea ce o face important de diagnosticat. În prima fază, medicul oftalmolog va face anamneza pacientului pentru a-i stabili tipul.
Nistagmusul și tipurile sale

Cand vine vorba despre ce este nistagmusul, este bine sa cunoști că este o afecțiune care se poate instala atât la adulții de toate vârstele, cât și la copii. Există și posibilitatea ca ea să existe la nou-născuți, însă în cazul acestora poate fi mai greu de depistat în primele săptămâni de viață. Ceea ce este important de știut este că poate fi ținută sub control atunci când tipul său este diagnosticat la timp.
Principalele tipuri ale nistagmusului sunt:
- cel congenital sau genetic de care pot suferi copii sau adulți cu istoric al unor afecțiuni oftalmologice în familie;
- cel dobândit care poate fi neurologic, însă poate apărea și ca urmare a unui stil de viață dezordonat.
Pe lângă acestea, în funcție de mișcarea ochilor, nistagmusul poate fi orizontal sau vertical.
De ce este important tipul de nistagmus de care ai putea suferi? Deoarece doar în acest fel medicul specialist va ști ce protocol să urmeze pentru a te putea ajuta. Din acest punct de vedere, trebuie să știi că în cazul copiilor este nevoie de servicii medicale de oftalmologie pediatrică cu ajutorul cărora cei mici să se bucure de un stil de viață normal.
Atât adulții, cât și copiii pot suferi de nistagmus neurologic, orizontal sau vertical, mai ales că acesta poate fi cauzat de accidente, dar și de anumite boli care pot fi dobândite de-a lungul timpului.
Nistagmus neurologic

Nistagmusul are mai multe cauze, una dintre cele mai frecvent întâlnite fiind cea neurologică sau patologică. Acest tip al afecțiunii poate avea la bază diferite situații de apariție, el fiind adesea întâlnit la adulți.
Nistagmusul patologic se poate clasifica în:
- nistagmusul orizontal, atunci când mișcarea ochilor are loc de la stânga la dreapta sau invers;
- nistagmusul vertical, atunci când mișcarea ochilor se face de jos în sus sau invers;
- nistagmusul pendular.
În cazul în care te întrebi dacă există o formă mai ușoară sau mai severă a nistagmusului neurologic, trebuie să știi că acest lucru depinde de câțiva factori, printre care cel mai important este dacă au fost afectate și alte organe, mai ales că unul dintre principalele motive care duce la instalarea sa poate fi accidentul vascular cerebral (AVC-ul) sau o infecție la nivelul aparatului ORL.
Nistagmusul patologic se poate instala și din alte cauze, printre care diverse accidente care pot afecta nervul optic, dar și ca urmare a altor afecțiuni oculare lăsate netratate, cum este retinopatia diabetică și care poate apărea la cei suferinzi de diabet zaharat.
Nistagmusul ocular neurologic orizontal sau vertical poate apărea atât la adulți, dar și la copii, însă aceștia din urmă îl pot dobândi și pe cale genetică. Indiferent de modul său de instalare, poate fi ținut sub control cu ajutorul medicului specialist care poate diagnostica această afecțiune, cel mai important de știut fiind că este nevoie ca pacientul să se prezinte la oftalmolog de la primele simptome.
Nistagmus congenital

Definiția nistagmusului congenital este că ea reprezintă o formă a afecțiunii cu care se naște o persoană și care se manifestă la bebeluși. Iată ce ar trebui să știi în acest caz:
- nistagmusul ocular la bebeluși nu se poate diagnostica de la naștere, ci după prima lună și jumătate de viață;
- nu este cazul de griji dacă unul dintre părinți are această afecțiune, deoarece acum vă puteți prezenta la medic cu bebelușul în aceste prime săptămâni de după naștere pentru un posibil diagnostic în cazul apariției simptomelor specifice;
- nistagmusul congenital la bebeluși se poate instala până la vârsta de 2 – 3 luni, așadar, este bine să se țină cont și de acest aspect când se programează un consult oftalmologic;
- la copii, se manifestă cu preponderență nistagmusul orizontal.
Ce este de făcut indiferent de tipul de nistagmus? Prezența la medic este obligatorie. Oftalmologul va putea pune un diagnostic corect, mai ales că având în vedere anumite simptome este foarte important ca alte afecțiuni oculare să fie eliminate de către acesta. În funcție de rezultat, specialistul poate propune metode moderne, precum purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, în funcție de nevoile și dorințele pacienților.
Nistagmusul ocular – diagnosticare și tratament

Primul pas în ținerea sub control a nistagmusului este diagnosticarea. Cum scrie și mai sus, cel mai important pas în acest sens este prezența la un cabinet de oftalmologie, unde există mai mulți specialiști în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Cum se diagnostichează nistagmusul? Sunt mai multe căi prin care se poate obține un rezultat concret. Printre acestea se numără:
- consultația de specialitate menită să elimine alte afecțiuni ale vederii;
- anamneza sau istoricul pacientului.
În cazul acestei tulburări, RMN-ul cerebral și chiar anumite analize de sânge pot fi cerute de oftalmolog, mai ales în cazul nistagmusului neurologic sau al celui cauzat de anumite carențe, precum cea a vitaminei B12, care poate una dintre cauzele sale. O particularitate pentru care se cere un examen cu rezonanță magnetică este excluderea AVC-ului care are nevoie de atenție imediată din partea unui medic neurolog.
În cazul nistagmusului congenital, istoricul medical al copilului și al părinților poate fi o pârghie importantă în punerea unui diagnostic corect.
Cum se tratează nistagmusul? În primul rând, trebuie avute în vedere două scenarii:
- cel în care nistagmusul poate fi tratat complet;
- cel care poate fi ținut sub control.
Din fericire, nistagmusul cauzat de diverse infecții ale urechii interne poate fi tratat complet. Acest lucru nu este posibil însă în cazul celui genetic, acesta putând fi ținut sub control, astfel încât simptomele să fie diminuate.
Metodele moderne de tratament a nistagmusului sunt:
- purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu ajutorul cărora se poate încetini mișcarea globilor oculari;
- utilizarea anumitor medicamente care pot ajuta la diminuarea simptomelor aferente nistagmusului;
- anumite intervenții chirurgicale care au ca scop corectarea felului în care pacientul își ține capul (de obicei într-o parte) pentru a minimiza efectele afecțiunii;
- operația cu laser de corectare a vederii menită să îmbunătățească vederea.
Acestea sunt metode de tratament moderne care pot ajuta atât adulții, cât și copiii, însă în cazul celor de vârste foarte mici care sunt foarte greu de convins să poarte ochelari, mai ales că în cazul lor lentilele de contact pot să nu fie cea mai potrivită alegere, există câteva soluții. Printre acestea se numără:
- discuția și pregătirea de acasă a celui mic legat de ce înseamnă consultul oftalmologic și ce presupune purtarea ochelarilor;
- discuția copilului cu un medic specialist în oftalmologie pediatrică;
- utilizarea unor rame pentru ochelari special create pentru copii.
În caz că te întrebi dacă există vreo metodă de prevenție a nistagmusului ocular, răspunsul este că nu. Având în vedere cauzele care pot duce la apariția sa, mai ales al celui de tip neurologic, nu este nicio modalitate prin care să fie prevenit. În ceea ce-l privește pe cel congenital, părinții care știu că au tulburări de vedere, se pot prezenta la controale regulate la care să participe și copilul sau copiii, astfel încât și cei mici să fie obișnuiți cu consultațiile de rutină.
În concluzie, ce este nistagmusul? Este o afecțiune a vederii destul de complexă care poate afecta adulții și copiii și care poate avea la bază destul de multe cauze. Principalul său simptom este mișcarea ritmică a ochilor pe orizontală și verticală de cele mai multe ori. Există două tipuri principale ale sale – neurologic și congenital – iar metodele moderne de diagnosticare presupun atât controlul de specialitate, cât și analize specifice pentru a fi excluse afecțiuni mai grave. În ceea ce privește tratamentul, purtarea ochelarilor de vedere sau anumite intervenții chirurgicale sunt utilizate pentru a reda confortul pacienților.
Surse foto: Freepik.com, Pexels.com
Referințe: