Miopia la copii: ce este, care sunt factorii care influențează apariția sa și ce soluții moderne există pe piață?

doctor oftalmolog ce consulta o fetita la ochi

Miopia este o problemă de sănătate a ochilor de care toți părinții ar trebui să fie conștienți. Este o afecțiune a vederii care are ca rezultat vederea încețoșată la distanță. Indiferent de vârsta copilului, este important ca părinții să fie atenți la posibile semne ale acestei afecțiuni. Deși miopia este o problemă de vedere foarte frecventă și poate fi corectată cu ușurință, trebuie tratată cu multă atenție. 

Vei afla din acest articol ce este miopia, care sunt factorii care favorizează apariția miopia la copii, precum și despre evoluția acestei afecțiuni oftalmologice în cazul celor mici. De asemenea, vei putea citi care sunt tipurile de miopie la copii, despre măsurile de prevenție și despre importanța consultațiilor oftalmologice în depistarea/tratarea miopiei. 

Miopia la copii: ce trebuie să știe părinții?

Miopia la copii: ce este, care sunt factorii care influențează apariția sa și ce soluții moderne există pe piață?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Recunoscută ca o problemă globală de sănătate publică, miopia poate avea consecințe negative asupra funcționării celor afectați, precum și complicații care pot duce la orbire. Această afecțiune apare de obicei în jurul vârstei de 12-14 ani și evoluează timp de aproximativ zece ani, apoi se stabilizează. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a observat că miopia poate apărea la o vârstă mai mică. 

Ce este miopia la copii?

Miopia este o afecțiune oculară care afectează o mare parte a populației lumii. O persoană cu miopie are vedere foarte clară de aproape, dar neclară la distanță. Practic, este o anomalie a lungimii ochiului: distanța dintre cornee și retină este prea mare, iar imaginile care se formează apoi în fața retinei, în loc să se formeze pe ea, sunt neclare.  

Cel mai adesea depistată la intrarea copilului în școală, această tulburare de vedere progresează semnificativ între vârstele de 7 și 12 ani. Miopia ridicată este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta patologii oculare semnificative: glaucom, rupturi și anomalii retiniene și cataractă. 

Pe parcursul copilăriei, medicul curant, medicul pediatru și părinții sunt atenți la apariția unei posibile tulburări de vedere precum miopia. În general, prima întâlnire cu medicul oftalmolog este recomandată cel mai adesea de către medicul curant sau pediatrul care a detectat semne de miopie.

Mulți părinți se întreabă dacă se poate preveni această afecțiune. De cele mai multe ori, însă, apariția miopiei are, mai degrabă, cauze genetice. Cu toate acestea, părinții își pot ajuta copiii să adopte obiceiuri bune pentru vederea celor mici. Printre acestea, se pot menționa limitarea timpului petrecut în fața ecranelor, păstrarea unei distanțe optime față de acestea, precum și încurajarea jocului în aer liber pentru a beneficia de lumină naturală.

Miopia la copii: ce este, care sunt factorii care influențează apariția sa și ce soluții moderne există pe piață?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Factorii care favorizează miopia

Tot mai mulți cercetători au ajuns la concluzia că evoluția stilului de viață a dus la creșterea factorilor care favorizează apariția miopiei la copii. De altfel, se estimează că până în 2050 jumătate din populația lumii va fi mioapă. 

În zilele noastre, copiii petrec mai puțin timp în aer liber, iar lipsa expunerii la lumina naturală este cunoscută a fi un factor de risc pentru miopie. De asemenea, pe lângă activitățile comune care solicită vederea (citit și scris), tot mai mulți copii și tineri petrec mai mult timp utilizând smartphone-uri sau privind mai mult la televizor. Cu toate acestea, mediul nu este singurul factor de risc pentru dezvoltarea miopiei. 

Ereditatea joacă, de asemenea, un rol semnificativ în apariția miopiei. Astfel, riscul de a deveni miop crește de trei ori dacă unul dintre cei doi părinți este afectat și de șapte ori dacă ambii părinți sunt miopi. Mai multe gene au fost asociate cu dezvoltarea miopiei, totuși aceste gene sunt exprimate diferit în funcție de mediul în care copilul crește și se dezvoltă.  

Cu cât apare mai devreme miopia, cu atât este mai probabil ca persoana să atingă un nivel ridicat de miopie și, prin urmare, să crească riscul de patologie. Tocmai de aceea, este esențial ca părinții să acorde atenție acestui aspect, cu atât mai mult dacă prezintă factori de risc.

Miopia la copii: când trebuie să mergi la oftalmolog?

Miopia la copii: ce este, care sunt factorii care influențează apariția sa și ce soluții moderne există pe piață?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Consultații oftalmologice pediatrice sunt recomandate începând cu vârsta de 3 ani. Vederea copiilor trebuie verificată încă de la o vârstă fragedă: tratamentul precoce poate vindeca complet anumite patologii precum ambliopia. De asemenea, poate depista alte afecțiuni precum miopia, cu atât mai mult dacă există istoric în familie. 

La prima vizită la medicul oftalmolog se stabilește existența vreunui istoric familial de afectiuni oculare, precum și detalii despre posibile simptome. Apoi, oftalmologul examinează copilul; printre acestea, se pot menționa verificarea acuității vizuale; examinarea mediilor oculare și măsurarea presiunii intraoculare. Medicul va explica părinților și copilului dacă există vreo problemă de vedere și va propune un mod de corectare. 

Simptomele miopiei sunt aceleași indiferent de vârstă, dar pot fi mai greu de detectat la o vârstă mai mică. Cu toate acestea, copiii miopi au comportamente care ar trebui să atragă atenția părinților săi:

  • Își strânge ochii pentru a privi în depărtare; 
  • Se apropie foarte mult de carte, caiet sau de foaia pe care desenează;
  • Se apropie mult de ecranul televizorului sau telefonului pentru a vedea mai bine. 

De asemenea, se recomandă ca părinții să întrebe educatorii sau învățătorii care aceștia au observat semnele menționate anterior în comportamentul copilului la grădiniță sau școală. 

Dacă părinții observă aceste comportament la propriul copil sunt semne clare că acesta are nevoie de o vizită la medicul oftalmolog. De asemenea, chiar dacă nu prezintă semne clare ale unei posibile miopii, este important de apreciat factorii de risc de natură genetică. Dacă unul dintre părinți suferă de miopie, atunci este un motiv serios pentru o vizită la cabinetul oftalmologic pentru a detecta potențială miopie. 

Soluții eficiente pentru miopia la copii

Miopia la copii: ce este, care sunt factorii care influențează apariția sa și ce soluții moderne există pe piață?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Chiar dacă poate părea dificil pentru părinți să afle o asemenea veste despre starea de sănătate a vederii copilului lor, aceștia trebuie să știe că în zilele noastre există soluții eficiente și la îndemână. Cele mai comune două soluții pentru corectarea miopiei sunt ochelarii de vedere și lentilele de contact. 

Ochelarii de prescripție sunt opțiunea cea mai aleasă pentru copiii mici, dar cu cât apare mai devreme miopia, cu atât este mai probabil să fie progresivă. În astfel de cazuri, este nevoie de un consult la fiecare șase luni pentru a-și schimba lentilele de ochelari. Chiar dacă sunt mici, copiii sunt destul de deschiși la această schimbare dacă li se explică felul în care vor beneficia de purtarea ochelarilor. De asemenea, ei pot alege rame de ochelari potrivite gusturilor și pasiunilor acestora. 

În mod clasic, miopia este corectată cu lentile unifocale și concave. Lentila corectoare pentru miopie este mai groasă la margine decât în ​​centru. Cu toate acestea, cu lentilele convenționale unice, dacă imaginea centrală este bine poziționată pe retină, în zona periferică, imaginea este situată în spatele retinei. Ochiul se va lungi apoi pentru a compensa estomparea indusă. Acesta este motivul pentru care noile generații de lentile cu geometrie specifică asigură defocalizarea miopii. Acest lucru face posibilă aducerea imaginilor periferice în fața retinei și încetinirea alungirii ochiului. Aceste lentile reduc progresia miopiei asigurând în același timp o vedere clară.  

Medicul oftalmolog poate propune purtarea lentilelor de contact care va ajuta la limitarea dezvoltării miopiei; de asemenea, acestea permit o mai bună a ochiului și o vedere bună de la orice distanță. Acestea sunt recomandate, însă, copiilor de vârstă mai mare, care pot înțelege ce presupune purtarea unor lentile și măsurile de igienă specifice. 

Ortokeratologia în miopia la copii

Miopia la copii: ce este, care sunt factorii care influențează apariția sa și ce soluții moderne există pe piață?, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

În zilele noastre, există însă și proceduri mai avansate care ajută la stoparea progresiei miopiei. Ortokeratologia se referă la o tehnică folosită în oftalmologie în care se poartă lentile de noapte pentru a corecta miopia. Aceste lentile de noapte sunt purtate noaptea pentru a compensa un defect optic și a permite obținerea unei vederi mai clare în timpul zilei fără a fi nevoiți să poarte corecție. 

Lentilele folosite în ortokeratologia pentru copii urmăresc să inducă o modificare a formei corneei prin aplatizare centrală. Purtate noaptea, la fel ca la adulți, lentilele rigide de ortokeratologie pentru copii sunt totuși limitate la miopie scăzută. Materialul folosit este extrem de permeabil la oxigen pentru a permite o bună oxigenare a corneei. Lentilele folosite în ortokeratologia pentru copii sunt dispozitive medicale care necesită prescripție medicală și monitorizare regulată. 

În cazul în care ești interesat de această tehnică modernă pentru copilul tău, sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Alege întotdeauna o clinică profesionistă în care medicii urmează cursuri de specialitate actualizate. De asemenea, este esențial ca fiecare cabinet să aibă cea mai bună aparatură din domeniu și să colaboreze cu producători de renume internațional precum Hoya sau Zeiss. 

Miopia este o tulburare de vedere care afectează tot mai multe persoane și care debutează, de obicei, în copilărie sau adolescență. Este important ca părinții să monitorizeze cu atenție sănătatea ochilor copilului și să identifice orice simptom de miopie. Vizita la un medic specialist este recomandată atât în cazul observării unor semne specifice, cât și în cazul unui istoric de afecțiuni oculare în familie. Identificarea timpurie a acestei tulburări de vedere poate însemna corecția și chiar stoparea evoluției miopiei. 

Surse bibliografice: 

Sursa foto: Pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *