IMPORTANTA CONTROLULUI OFTALMOLOGIC LA COPII

Importanta-contolului-oftalmologic-la-copii

Anastasia este o domnisoara frumoasa si usor timida, in varsta de 4 ani si jumatate, pe care am vazut-o saptamana trecuta a doua oara la consultatie.

Mamica o adusese la un control de rutina la varsta de un an si jumatate, neavand nicio suspiciune.

La respectivul control am descoperit ca Anastasia are astigmatism, un viciu de refractie normal pana in valoarea de +/- 1 dioptrie.

La ochiul drept, valoarea dioptriei era in limite normale, insa la ochiul stang, usor peste limita superioara a normalului.

Recomandarea mea in urma consultului a fost sa o urmarim la 6-8 luni, pentru ca valoarea de pe ochiul stang sa nu mai creasca.

La controlul efectuat de curand, am descoperit la Anastasia dioptrii in limite normale pentru ochiul drept, in timp ce ochiul stang a evoluat, iar astigmatismul a crescut.

Pentru ca un copil nu stie sa spuna ca vede bine cu un ochi, dar cu celalalt nu, mamica nu a stiut cat este de important ca acest control oftalmologic sa se faca la timp.

Acum Anastasia a primit ochelari, dar vederea ochiului stang este slaba, chiar si cu ochelarii (ochiul s-a lenevit in timp).

Asadar, fetita trebuie sa poarte ocluzie (sa acopere ochiul bun pentru a-l forta pe cel care vede slab sa recupereze vederea).

Tratamentul este de lunga durata, in jur de un an, si se monitorizeaza la controale periodice.

In mod normal ar trebui sa observam imbunatatirea vederii ochiului slab.

Daca am fi dat ochelari la timp, ochiul stang nu ar fi avut timp sa se ambliopizeze (sa se leneveasca).

Totusi, chiar si asa, Anastasia are mari sanse sa ajunga cu o vedere de 100% pe ambii ochisori, daca isi va purta ochelarii, daca va tine ocluzor si daca mami o va aduce la controale regulate.

Fa-ti timp pentru vederea copilului tau!

Mergi cu el la un control de rutina, e prea mic sa-ti spuna ca nu vede bine, iar cand o va face, va fi prea tarziu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *