Vederea încețoșată a început să devină o problemă serioasă pentru tine sau copilul tău? Ai sesizat că nu mai poți focaliza prea bine imaginile apropiate, precum textele scrise într-o carte, ziar sau revistă? Copilul tău se confruntă cu aceleași dificultăți de vedere în timpul lecțiilor de la școală sau de acasă? În cazul acesta, un consult oftalmologic va fi necesar pentru stabilirea diagnosticului de hipermetropie.
Hipermetropia este o problemă de refracție ce se manifestă prin vedere încețoșată, în mod special, în zona de aproape. În același timp, există și cazuri în care nu se poate vedea clar nici în zona de distanță, prezentând o hipermetropie mare. Cauzele ce determină această afecțiune a ochiului pot fi prezente încă de la naștere. De exemplu, există riscul aplatizării corneei sau cum mai este cunoscut, glob ocular scurt. Totuși, creșterea globului ocular în perioada copilăriei, poate contribui la corectarea tulburărilor de vedere.
Pentru corectarea acestei deficiențe de vedere, îți recomandăm serviciile noastre oftalmologice oferite de echipa noastra de medici specialiști oftalmologi, în cadrul cabinetelor medicale Optimar Vision Care, din Râmnicu Sărat, Buzău sau Brăila. Aici poți verifica toate datele de contact, pentru a stabili împreună mai multe detalii legate de următoarea ta consultație oftalmologică. De asemenea, suntem specializați și în consultații oftalmologice pediatrice, acestea fiind foarte potrivite pentru verificarea vederii micuțului tău. Examinarea oftalmologică și stabilirea unui plan adaptat nevoilor tale sau ale copilului tău, vor contribui la depistarea și tratarea hipermetropiei sau a altor afecțiuni oculare.
În acest articol, vei putea descoperi și înțelege ce este hipermetropia, care sunt cauzele, simptomele, factorii de risc care favorizează apariția hipermetropiei la adulți și copii, tipurile de hipermetropie, măsuri de prevenție/profilaxie, de ce sunt importante consultațiile oftalmologice în depistarea/tratarea hipermetropiei, respectiv, mai multe detalii despre investigații și tratament.
Hipermetropia – Ce este hipermetropia?
Hipermetropia reprezintă o anomalie de refracție în care orice imagine a unui obiect este proiectată în spatele retinei. Motivele acestei anomalii de refracție pot fi reprezentate de ochiul care are axul antero-posterior de dimensiuni reduse sau de faptul că, razele de curbură ale corneei sunt de dimensiuni foarte mari. Acest lucru va determina focalizarea razelor de lumină în spatele retinei, respectiv, mai departe decât este normal.
Odată cu trecerea timpului, ochiul își va diminua capacitatea firească de acomodare – astfel că, are loc schimbarea formei lentilelor intraoculare, dar și a diametrelor, pentru ca imaginea să se poată focaliza pe retină. Aceste tulburări de focalizare care se intensifică odată cu înaintea în vârstă se numesc prezbitie. Prezbitia va intensifica simptomele hipermetropiei, astfel că, vederea de aproape se va realiza cu o mare dificultate.
Hipermetropie cauze – Care sunt cauzele și factorii care favorizează apariția hipermetropiei la adulți și copii?
Cauzele ce determină apariția hipermetropiei, atât la copiii de toate vârstele, cât și la adulți, sunt:
- Hipermetropia este cauzată de globul ocular ce are un diametru antero-posterior de dimensiuni reduse;
- O altă posibilă cauză a hipermetropiei este – o cornee ce prezintă o curbură mai mică;
- Pe lângă cei doi factori menționați anterior, hipermetropia poate fi cauzată de împingerea cristalinului spre posterior, în interiorul ochiului;
- De regulă, hipermetropia este congenitală. De exemplu, dacă unul dintre părinți sau bunici au hipermetropie, există un risc crescut de dezvoltare a acestei afecțiuni și în cazul unui copil.
Hipermetropie la copii și adulți – Care sunt simptomele hipermetropiei?
Am stabilit care sunt posibilele cauze ale hipermetropiei, iar acum îți vom prezenta care sunt simptomele acestei afecțiuni:
- În primul rând, hipermetropia are ca principal simptom, vederea încețoșată în timpul nopții sau atunci când un obiect se află aproape;
- Cititul sau alte activități de acest fel, se vor realiza cu dificultate;
- Apariția durerilor de cap/cefalee, ce se manifestă în urma activităților ce necesită apropierea de ochi;
- Tensiune oculară;
- Dificultate în menținerea rândului citit dintr-o carte sau citirea acestuia de mai multe ori.
În cazul copiilor, pot apărea următoarele simptome:
- Durere de cap/cefalee ce apare în mod frecvent;
- Senzația de usturime a ochilor și tendința de frecare a acestora;
- Dificultăți de citit sau alte activități migăloase și tendința de a apropia cartea sau caietul pentru a scrie sau citi.
- Poate să apară ambliopia, ce reprezintă o complicație a hipermetropiei, în mod special, la copii. Este necesar să se depisteze cât mai repede, pentru ca micuțul tău să primească tratamentul potrivit recomandat de un medic specialist oftalmolog din cadrul clinicii noastre, Optimar Vision Care.
În absența acomodației, adultul sau copilul cu hipermetropie, nu va putea vedea clar. În acest caz, tulburările de acomodație ce poartă denumirea de presbiopie, apar mai devreme decât în mod normal. Acest lucru se întâmplă din cauza efortului intens de acomodare a ochiului.
Așadar, factorii de risc pentru dezvoltarea hipermetropiei sunt:
- Rudele apropiate, de gradul I – părinți, bunici sau frați ce au hipermetropie;
- Înaintarea în vârstă – hipermetropia se va asocia cu prezbitia.
Ochiul hipermetrop – Tipurile de hipermetropie
Hipermetropia poate fi de trei tipuri, în funcție de intensitatea sa:
- Hipermetropie mică – va avea până la +2 dioptrii. Medicul oftalmolog va decide, în urma unui consult de specialitate, care este valoarea dioptriilor tale. Pentru corectarea dioptriilor, lentilele de contact vor fi foarte utile, practice și atractive datorită design-ului lor interesant. În plus, sunt adaptate afecțiunilor și nevoilor pe care tu le întâmpini. Te așteptăm la oricare dintre cabinetele noastre oftalmologice, Optimar Vision Care, din Râmnicu Sărat, Buzău sau Brăila, pentru ca tu să beneficiezi de serviciile și produsele de bună calitate pe care le-am pregătit special pentru tine și copilul tău;
- Hipermetropie medie sau moderată – între 2 și 5 dioptrii, de regulă. Însă, medicul oftalmolog va decide cu exactitate în ce tip de hipermetropie te încadrezi și care sunt valorile specifice acestuia;
- Hipermetropie mare sau forte – va avea peste +5 dioptrii.
În funcție de dioptriile care îți vor fi necesare pentru corectarea hipermetropiei, lentilele pentru ochelari de înaltă calitate, adaptate ramelor de ochelari pe care le preferi, îți vor fi de mare ajutor!
Hipermetropie lentile – Despre măsurile de prevenție
Hipermetropia nu poate fi prevenită, în mod special. Însă, dacă este diagnosticată din timp, de preferat în perioada copilăriei, poate preveni acomodația excesivă a ochiului. Aceasta poate fi simptomatică și poate să aibă efecte nedorite, precum obosirea ochiului pe termen lung. De asemenea, dacă vei solicita consultul unui medic specialist oftalmolog la intervale regulate de timp, vei putea ține în control această afecțiune.
În plus, se vor putea identifica și alte afecțiuni asociate, precum strabismul, astigmatismul sau ambliopia. Nu ezita să mergi și cu copilul tău la un consult oftalmologic, pentru a depista din timp dacă prezintă semne de hipermetropie. Medicul specialist îți va face cele mai potrivite recomandări în ceea ce privește această afecțiune oftalmologică.
Operație hipermetropie – De ce sunt importante consultațiile oftalmologice în depistarea/tratarea hipermetropiei?
Cu ajutorul unui consult oftalmologic ce are ca scop depistarea sau tratarea hipermetropiei, vei putea beneficia de ameliorarea simptomelor hipermetropiei.
Este indicat să apelezi la un medic specialist oftalmolog atunci când apar următoarele semne:
- O modificare a vederii ce a apărut brusc;
- Diminuarea calității vederii sau pierderea bruscă a acesteia;
- Durere oculară intensă sau durere de cap/cefalee;
- Atunci când copilul tău, indiferent de vârsta sa, prezintă tulburări de vedere și alte simptome asociate acesteia;
Pe măsură ce hipermetropia va avansa, vederea la distanță și cea de aproape sunt afectate. Așa că, este absolut necesară corectarea sa. Hipermetropia contribuie la creșterea riscului apariției strabismului sau ambliopiei. Ambliopia este cunoscută și ca sindromul ochiului leneș.
Dacă hipermetropia nu se corectează prin acomodare, în cazul copiilor, aceștia pot să necesite purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact pe care le poți descoperi la noi. În cazul persoanelor adulte, medicul specialist oftalmolog, poate recomanda și operația chirurgicală în cadrul căreia se va modifica forma corneei sau se va face înlocuirea cristalinului. Toate aceste detalii vor putea fi stabilite împreună cu medicul specialist, atunci când se va face o examinare amănunțită a vederii tale sau a copilului tău.
Hipermetropia se vindecă sau corectează? – Investigații și tratament
Consultul oftalmologic de rutină realizat de medicul specialist oftalmolog va putea diagnostica atât hipermetropia, cât și alte tulburări de refracție ce afectează ochiul.
Consultul oftalmologic include următoarele etape:
- Efectuarea anamnezei, respectiv, istoricul medical al fiecărui pacient și examinarea stării fizice de către medicul specialist;
- De asemenea, se va realiza și istoricul medical al familiei;
- Se vor efectua diverse teste vizuale de specialitate, precum refracția oculară sau alte teste de acest fel;
- Se va măsura presiunea intraoculară ce se numește tonometrie;
- Se va verifica atât fundul de ochi, cât și alte componente oculare, cu ajutorul utilizării unui set de lentile care măresc imaginea. Aceasta se numește oftalmoscopie;
- Pentru diagnosticarea hipermetropiei, se vor aplica în interiorul ochiului anumite picături specifice, cu scopul de a dilata pupila. Pe lângă dilatarea pupilei, acomodația se va minimaliza.
În cadrul cabinetelor oftalmologice Optimar Vision Care, echipa noastră de medici este pregătită să îți ofere servicii de înaltă calitate, pentru corectarea vederii tale. Pentru cei mici, oferim consultații oftalmologice adaptate nevoilor lor.
În ceea ce privește tratamentul potrivit pentru persoanele cu hipermetropie, se recomandă purtarea constantă a ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptriile potrivite. Cu alte cuvinte, nu există un anumit tratament, ci doar modalități de corecție a vederii afectate de hipermetropie sau alte afecțiuni. Cu oricare dintre aceste două opțiuni, vederea se va corecta treptat, deoarece imaginea se va focaliza pe retină.
Atât ochelarii de vedere, cât și lentilele de contact, reprezintă principalele opțiuni terapeutice ale hipermetropiei, deoarece sunt foarte eficiente și au un risc scăzut față de intervențiile chirurgicale. În felul acesta, vei avea mai multă siguranță că vei obține rezultatele dorite.
Care sunt avantajele și dezavantajele acestor metode terapeutice – ochelari de vedere și lentile de contact?
- Ochelarii de vedere au avantajul că sunt o metodă foarte simplă și sigură de corecție a vederii atât la copii, cât și la adulți. Indiferent de vârsta fiecărui pacient, aceștia se pot purta cu mare ușurință, datorită diversității de modele deosebite și interesante. Însă, pe lângă avantaje, purtarea unei perechi de ochelari implică și anumite dezavantaje. De exemplu, dacă nu sunt folosiți cu atenție și grijă, se pot sparge sau degrada mai repede.
- Lentilele de contact contribuie la o corecție adecvată a vederii, sunt comode și practice, în ceea ce privește avantajele oferite de purtarea acestora. Printre dezavantaje putem menționa creșterea riscului apariției leziunilor și infecțiilor corneene.
Așadar, acum este momentul să consulți serviciile de oftalmologie și produsele de calitate superioară. Realizăm ochelari la prețuri imbatabile, utilizând lentile de calitate excepțională, de la producători cunoscuți și apreciați (Essilor, Zeiss, Nikon și Hoya). Hipermetropia poate fi corectată cu ajutorul acestor metode excelente. Te așteptăm la oricare dintre cabinetele noastre oftalmologice Optimar Vision Care, pe care le poți descoperi în următoarele orașe: Râmnicu Sărat, Buzău și Brăila. Oferim consultații oftalmologice complete și adaptate atât pentru adulți, cât și pentru copii!
Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com.
Referințe medicale:
“Farsightedness: What is Hyperopia?”, Aao.org,
“Hyperopia (Farsightedness)”, Webmd.com,
“Farsightedness (Hyperopia): Causes, Symptoms & Treatment”, Myclevelandclinic.org,