HIPERCROMIA – DR. ELENA SBURLAN

Doctor-ELENA-SBURLAN-despre-hipercromia-şi-edemul-suborbital

Doctor ELENA SBURLAN, despre hipercromia şi edemul suborbital

„Pungile inestetice apărute sub ochi nu ţin doar de competenţa oftalmologului“

În ciuda faptului că nu consumați alcool și încercați să aveți un stil de viață cât mai sănătos, cu ore de somn regulate, nu reușiți să scăpați de „pungile de sub ochi”?

Din nefericire, acestea pot fi de cauză ereditară sau pot fi întreținute de lipsa utilizării cremelor cu factor de protecție.

Mai multe pe această temă ne-a spus Dr. Elena Sburlan, medic rezident oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgență București.

„Pacienții își descoperă singuri afecțiunea în fața oglinzii”

– Multe persoane se confruntă cu așa-numitele „pungi de sub ochi”.

Care este denumirea medicală a acestei probleme și cum poate fi diagnosticată?

– Pungile de sub ochi, cearcănele sau hipercromia periorbitală – toate se referă la aceeași problemă des întâlnită în rândul populației.

Termenul de hipercromie periorbitală se referă strict la modificarea colorației pielii, în schimb, atunci când vorbim despre pungile de sub ochi ne referim și la umflăturile discrete percepute la acest nivel edemul suborbital.

Denumirea completă medicală este, așadar, hipercromie și edem suborbital.

Diagnosticul este simplu și, de regulă, pacienții își descoperă singuri afecțiunea dimineața, în fața oglinzii.

– Este suficient consultul oftalmologic sau e nevoie și de investigații amănunțite?

– Dacă luăm în considerare cauzele multiple ce pot sta la baza apariției acestui fenomen, este necesar ca pacientul să-și evalueze starea generală de sănătate, însă nu este nevoie de investigații amănunțite strict pentru această afecțiune.

„Există cazuri în care apare o micşorare drastică a câmpului vizual”

– Pungile inestetice apărute sub ochi sunt doar de competența oftalmologului sau pot avea legătură și cu alte specializări medicale?

Spre exemplu, pot apărea din cauza retenției de apă sau a unor probleme renale?

– Pungile inestetice apărute sub ochi nu țin doar de competența oftalmologului.

Această problemă se află la granița dintre oftalmologie, dermatologie și chirurgie plastică.

Totuși, există cazuri de afectare severă, în care apare o reducere drastică a câmpului vizual al pacientului, devenind astfel o problemă cu pondere oftalmologică mai mare.

Pot să apară și în cadrul unor probleme complexe de sănătate, însă în acest caz vorbim despre edeme generalizate mai severe și care nu sunt dispuse strict suborbital.

„Principala cauză e factorul genetic”

– Care sunt cauzele apariției aces tei afecțiuni inestetice?

– Cauzele și mecanismele care duc la apariția acestei afecțiuni nu sunt complet elucidate deocamdată.

Se disting în mod special factorii genetici, cei de mediu, grosimea redusă a pielii la acest nivel, vârsta, anumite medicamente.

Vorbim astfel despre: o componentă ereditară

– dacă membrii familiei au cearcăne, atunci aveți un risc mai mare în a le dezvolta și dum nea voastră; o componentă de mediu lipsa somnului, lipsa protecției antiradiație UV la acest nivel, deficiențe alimentare, microtraumatisme repetate (frecarea ochi lor), fumat, alergii; și o componentă ana tomică

– la acest nivel avem cel mai subțire strat al pielii din organism, prin urmare, orice modificare a țesutului subiacent de vine foarte ușor vizibilă, vasele sangvine sunt dispuse superficial, precum și un sis tem de drenaj limfatic ce poate fi supra încărcat ușor.

Există un mecanism complex care asigură echilibrul între fluxul sangvin și drenajul limfatic, iar perturbarea acestui echilibru poate cauza acumularea de lichid la nivel suborbital și apariția edemului.

Prezența repetată, pe termen lung, a lichi dului determină leziuni la nivelul fibrelor de colagen, cu accentuarea spre ireversibi litate.

Alături de acești factori, înaintarea în vârstă determină în sine o scădere a calității și cantității fibrelor de colagen din piele și țesutul conjunctiv, contribuind astfel la agravarea problemei.

„Acidul hialuronic le „elimină” doar pentru circa un an.”

– Ce poate face pacientul?

– Observați că există cauze modificabile și nemodificabile.

Cele asupra cărora nu se poate acționa sunt ere ditatea, vârsta, anatomia.

De men ționat că pre dispoziția genetică nu garantează apariția afecțiunii, fiind ne ce sară și contribuția factorilor de mediu, care pot fi eliminați.

Așadar, prin prevenție, pacientul poate acționa asupra cauzelor modifica bile: re nun țarea la fumat, utiliza rea cremelor de protecție UV, se lectarea și efectuarea atentă a machiajului, evitarea frecării ochi lor, toate acestea având drept obiectiv eliminarea agresiu nilor locale.

Se impune îm bunătățirea ge ne rală a stării de sănătate – o alimentație sănătoasă, o hi dra tare cores punzătoare, un program re gu lat de somn.

– În ce constă tratamentul?

– Tratamentul diferă în funcție de seve ritatea afecțiunii. În stadiile incipiente, ală turi de un stil de viață sănătos, pacientul care prezintă așa-zisele „pungi de sub ochi” poate încerca diverse creme pentru rege nerarea pielii și prevenirea degradării cola genului; aplicarea locală de produse cu temperatură scăzută

– felii de castravete, pliculețe de ceai răcite

– efectul dorit fiind vasoconstricția locală, același principiu util pentru orice umflătură locală.

HIPERCROMIA – DR. ELENA SBURLAN,Articole OPTIMAR - optimarvisioncare.ro

Vasocon stricția determină scăderea aportului de sânge și ajută refacerea echilibrului prin dre najul limfatic.

O altă variantă este re prezentată de injecțiile cu acid hialuronic.

Pentru rezultate optime este indicat să fie făcute de un specialist cu experiență în acest domeniu. Totuși, este o soluție tem porară, problema poate reveni după un an.

„Este o afecțiune determinată de un mecanism complex, în care sunt implicați mulți factori – din acest motiv nu există o soluție permanentă garantată.

Din păcate, riscul de recurență va exista mereu“ – Dr. Elena SBURLAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *