CUM “CITEȘTI” O REȚETĂ DE OCHELARI

Cum-citesti-o-reteta-de-ochelari-Roxana-Cozubas-Optica-medicala-buzau-OPTIMAR

Am stat de vorbă cu Dr. Roxana COZUBAS – medic oftalmolog specialist, membru al echipei de medici oftalmologi ai opticii nostre, despre cum „citești” o rețeță de ochelari.

Iată ce ne-a spus:

„De multe ori aud de la pacienti intrebarea, de obicei la finalul consultatiei, “si eu ce dioptrii am?”, cautand de fapt un raspuns care sa contina modificarile de la reteta anterioara.”

Dar cum se interpreteaza o reteta oftalmologica de ochelari?

„In primul rand, daca te uiti cu atentie, vei vedea ca valorile sunt scrise in diverse casute sau urmate de anumite simboluri, fiecare in dreptul ochiului drept (OD) sau ochiului stang (OS). O alta rubrica importanta este daca ochelarii ti-au fost recomandati la distanta/permanent sau la aproape (scris, citit, calculator).

Prima valoare este cea de dioptrie sferica (DSF sau SPH) care poate fi precedata de semnul plus sau minus. Astfel, daca pe reteta ta este trecuta valoarea de -2.25Dsf, inseamna ca suferi de miopie (ochiul tau este mai lung, mai mare, si are nevoie de o dioptrie de minus care sa scada puterea totala a ochiului). In cazul in care, reteta ta este din categoria celor cu plus (exemplu +0.75Dsf), inseamna ca esti hipermetrop (ochiul tau este mai mic si are nevoie de o dioptrie de plus care sa il ajute sa ajunga la dioptria corecta pentru a vedea bine). Atat miopia cat si hipermetropia pot fi mica, medie sau mare, in functie de valoarea dioptriei.

O alta cifra care poate sa apara in prescriptia de ochelari este cea de dioptrie cilindrica (care corecteaza astigmatismul – in acest caz, ochii nu sunt perfect sferici, rotunzi, ci ovalari, astfel ca au nevoie de dioptrie doar intr-un anumit ax). Aceasta valoare a cilindrului poate sa fie si ea precedata de “+” sau “-” si urmata de simbolul Dcyl si obligatoriu de valoarea axului – o cifra intre 0 si 180 de grade. Astigmatismul poate fi simplu sau compus (cand este insotit si de o sfera), miopic, hipermetropic sau mixt.

Daca in reteta ta este completata rubrica de “aproape”, inseamna cel mai probabil ca suferi de presbiopie, o afectiune care apare dupa varsta de 40 de ani si se manifesta prin indepartarea scrisului (carte, telefon) pentru a vedea mai clar. Alteori, medicul poate scrie in aceasta rubrica doar aditia (ADD), reprezentand diferenta de dioptrie intre valoarea de aproape si cea de distanta.

O valoare mai rar intalnita este dioptria prismatica, valoare care poate fi singura sau care poate insoti miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Se prescrie in anumite cazuri de strabism (lipsa de paralelism a globilor oculari) sau nistagmus (miscari sacadate, ritmice ale ochilor).

Alte informatii pe care le poate trece medicul in reteta sunt: acuitatea vizuala (cat de bine vezi cu dioptria respectiva), dioptriile pentru lentile de contact (daca ai cerut o astfel de consultatie) sau recomandari in ceea ce priveste materialul, designul si tratamentele aplicate lentilelor de ochelari (antireflex, fotocromic, progresivi etc).

La finalul retetei, se afla valoarea distantei inter-pupilare (distanta dintre ochi), foarte importanta pentru executarea corecta a ochelarilor.

Oricare ar fi valorile din reteta prescrisa de medicul tau, este important sa intelegi cum, cat si cand trebuie purtati ochelarii, asa ca nu ezita sa adresezi toate intrebarile pe care le consideri necesare pentru a clarifica bine aceste aspecte!”

Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog

sursă: http://roxanacozubas.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *