CÂND VIZITĂM MEDICUL OFTALMOLOG?

oftalmologie
CÂND VIZITĂM MEDICUL OFTALMOLOG?,Articole OPTIMAR - optimarvisioncare.ro

Când vizităm medicul oftalmolog?


O vedere clară implică un proces complex de colectare, concentrare, traducere și transpunere a luminii în imagini.

Pe măsură ce îmbătrânim, ochii și mecanismele sale sensibile sunt susceptibile de diverse afecțiuni.

Este foarte important să acordăm atenție oricărei schimbări care apare în procesul vederii, pentru a depista din timp bolile care ne pot afecta vederea.

Unele boli de ochi, precum glaucomul sau retinopatia diabetică nu prezintă simptome în stadiile lor incipiente, astfel încât este posibil să nu știm că avem o problemă, până când boala ajunge într-un stadiu mai avansat, iar acest lucru poate face tratamentul mai dificil și problema mai greu de gestionat.

De aceea, consultațiile oftalmologice regulate sunt esențiale pentru a diagnostica din timp și pentru a beneficia de tratament pentru orice problemă oculară care ar putea apărea.

Depistarea precoce şi tratamentul inițiat în fază incipientă pot încetini sau chiar reversa progresia anumitor boli ale ochilor.

Examenul oftalmologic nu este nici invaziv, nici dureros. Specialistul vederii efectuează, de obicei, un examen de bază al ochilor, care constă într-o verificare externă a ochilor, pleoapelor și zonelor limitrofe, precum și o examinare a anumitor părți ale ochilor, cum ar fi conjunctiva, sclera, corneea și irisul, pentru a identifica posibile semne de boală.

Alte tipuri de examinări constau în: testarea vederii cu sau fără ochelari de corecție, evaluarea reflexelor pupilei, o verificare a mușchilor ochilor, testarea vederii periferice, examinarea părții din față a ochilor cu ajutorul microscopului, teste de presiune și o examinare a fundului de ochi.

Examenele oftalmologice este bine să fie inițiate timpuriu, fiind recomandată o primă consultație din partea medicului pediatru pentru copiii în vârstă de până la 3 ani, pentru a depista din timp orice posibilă afecțiune.

Unele dintre afecțiunile care ar putea apărea până la această vârstă sunt privirea încrucișată (strabismul), ambliopia și miopia.

De la vârsta de 4 ani, vederea copilului trebuie testată anual sau la doi ani, printr-un controlul oftalmologic de rutină.

În cazul în care există un istoric în familie de afecțiuni oftalmologice sau în cazul unui traumatism la ochi, este importantă efectuarea unui control oftalmologic complet.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special după 40 de ani, crește riscul apariției afecțiunilor oculare datorate vârstei.

De aceea, este important să acordăm atenție simptomelor care semnalează afecțiuni comune ale ochilor cum ar fi: tulburările de vedere sau durerile, flash-urile (strălucirile) sau obiectele care par că plutesc în câmpul nostru vizual, liniile distorsionate, ochii uscați asociați cu senzația de mâncărime sau arsură.

Chiar dacă nu sesizăm nicio modificare a vederii, este recomandat să efectuăm un control oftalmologic la vârsta de 40 de ani.

Specialistul vederii va evalua și ne va recomanda frecvența cu care trebuie să facem controalele oftalmologice regulate după această vârstă.

O categorie importantă o reprezintă persoanele care au factori de risc pentru apariția afecțiunilor oculare: persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, persoanele cu istoric familial de boli ale ochilor, cum ar fi glaucomul, sau cei care sunt sub tratament cu medicamente care pot afecta ochii.

Persoanele din această categorie este recomandat să își programeze vizite la specialistul vederii mai des și să se adreseze acestuia pentru a stabili intervalul dintre vizitele și controalele medicale, care trebuie respectat cu strictețe.

Aşa cum prin metode relativ simple ne putem întreţine frumuseţea corporală, la fel ne putem întreţine şi sănătatea ochilor cu o simplă vizită anuală la specialistul vederii – şi implicit, ne putem prezerva unul dintre simţurile critice prin intermediul căruia vedem şi înţelegem lumea şi viaţa.

Astfel că vizita la specialistul vederii trebuie să facă parte din agenda noastră anuală de prevenție și îngrijire personală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *