Ambliopie – Metode invazive sau nechirurgicale de stimulare a creierului să înregistreze informațiile ochiului leneș

Ambliopie: Metode invazive sau nechirurgicale de stimulare a creierului să înregistreze informațiile ochiului leneș, Fără categorie - optimarvisioncare.ro

Ambliopia sau ,,ochiul leneș’’ reprezintă o afecțiune oculară care se poate să apară din naștere și să se dezvolte de-a lungul timpului. Persoanele care poartă acest diagnostic acuză o vedere mai slabă la unul dintre ochi și în cazuri mai rare, afecțiunea se poate extinde și la celălalt. Ambliopia forțează ochiul sănătos să devină cel dominant, ceea ce înseamnă că informațiile transmise de către cel bolnav vor fi ignorate de către creier. 

În lipsa unui tratament privind restabilirea vederii, ochiul leneș va rămâne permanent în acest stadiu, potențialul de vindecare fiind tot mai diminuat o dată cu înaintarea în vârstă. Când acuitatea ochiului bolnav nu este stimulată să se îmbunătățească, activitatea celulelor nervoase din această zonă stagnează. Cu timpul, vederea în spațiu se degradează, devenind monoculară, chiar dacă ochiul leneș este practic funcțional. 

Ambliopia nu poate fi prevenită, dar prezintă simptome care nu trebuie ignorate – Care sunt principalele categorii de risc?

Ambliopia nu apare în urma unei leziuni a organelor, ci reprezintă o anomalie în procesul de dezvoltare a nervului care conectează ochiul la creier. Afecțiunea poate provoca o diferență uriașă între cei doi ochi, existând cazuri în care unul dintre ochi este orb, iar celălalt perfect sănătos. Ambliopia la copii progresează în general până la vârsta de 7 ani și poate să apară ca urmare a unei dereglări a vederii binoculare care afectează acuitatea vizuală a unuia dintre ochi.  

Care sunt stadiile de dezvoltare ale ambliopiei?  

În funcție de stadiul afecțiunii, pacientul poate fi diagnosticat cu ambliopie ușoară (când acuitatea vizuală depășește 50%), ambliopie medie (acuitatea se menține între 20-50%) și ambliopie profundă, atunci când claritatea vederii este mai mică de 10%. Sindromul ochiului leneș la copii sau adulți nu poate fi prevenit și nici factorii declanșatori nu pot fi preîntâmpinați, în schimb există șanse ca ochii să fie protejați de complicații severe. De asemenea, în foarte puține cazuri se impune intervenția chirurgicală, mai exact la pacienții care suferă de cataractă sau strabism.  

Pentru copiii de până la 3 ani, principala metodă de depistarea precoce a sindromului de ochi leneș se referă la screening-ul vizual. Această soluție are o precizie de peste 50% în recunoașterea semnelor de boală. De asemenea, screening-ul vizual este cu atât mai recomandat cu cât pacientul face parte din categoriile predispuse la ambliopie. 

Categoriile de risc pentru ambliopie sunt copiii născuți prematur cu greutate mică la naștere sau cu probleme de dezvoltare ori cei care au în familie rude diagnosticate cu această afecțiune. De asemenea, copiii cei mai predispuși la sindromul ochiului leneș sunt și cei care au suferit un traumatism ocular chiar inofensiv, cei care suferă de diabet zaharat de tip 1, prezintă malformații congenitale sau au părinți cu strabism, cataractă sau tumori oculare.  

Ambliopia este definiția ,,ochiul leneș’’, dar care sunt semnalele precise prin care poate fi recunoscută în fază incipientă, atât la copii, cât și la adulți?  

Principalele simptome asociate ambliopiei sunt: 

  • percepția slabă a detaliilor; 
  • mișcarea ochiului slab către exterior sau interior; 
  • tendința de a închide ochiul bolnav sau de a înclina capul pentru a percepe clar imaginea cu ajutorul ochiului bun.

Ochiul leneș mai poate fi recuperat definitiv? – Cazuri care nu necesită intervenția chirurgicală pentru recuperarea vederii

Printre cauzele ochiului leneș se numără câteva afecțiuni oftalmologice frecvente: 

  • miopia, astigmatismul și hipermetropia; 
  • strabismul; 
  • leziuni corneene; 
  • ptoza palpebrală congenitală
  • glaucom congenital; 
  • cataractă congenitală. 

În urma consultației oftalmologice se va obține o analiză concretă asupra structurii globului ocular, a acuității vizuale, precum și asupra posibilităților existente de a restabili sănătatea ochilor.  

Stimularea ochiului ambliop și estomparea vederii ochiului dominant 

Așa cum se întâmplă la majoritatea afecțiunilor, tratamentul pentru ambliopie are șanse crescute de reușită atunci când este respectat încă din faza incipientă.  

  • Ochelari de vedere/ lentile de contact 

Procesul de vindecare începe cu tratarea cauzei care a declanșat slăbirea acuității vizuale a ochiului. Astfel, pe lângă tratamentul prescris pentru cataractă, medicul poate recomanda purtarea de lentile pentru stimularea ochiului leneș. Purtarea lentilelor pentru ochelari sau lentilele de contact ajută la corijarea vederii ochilor afectați de hipermetropie, miopie și a altor cauze care provoacă sindromul ochiului leneș. De asemenea, alegerea ramelor pentru ochelari este importantă pentru propria imagine și implicit, pentru confortul psihic. Acestea trebuie să avantajeze forma feței pentru a se armoniza cu fizionomia, preferințele și stilul vestimentar al persoanei în cauză. 

  • Picături pentru stimularea ochiului bolnav 

Aplicarea picăturilor pentru ochi ca metodă de tratament urmărește estomparea vederii la ochiul dominant, care astfel să forțeze dezvoltarea acuității vizuale la cel bolnav. Rolul picăturilor de ochi este acela de a determina încețoșarea ochiului sănătos în vederea activării acuității la ochiul leneș.  

Important! Picăturile de ochi pot avea efecte secundare, începând de la sensibilitate la lumină și până la paralizia mușchiului ciliar. Despre potențialele reacții ale ochilor la contactul cu picăturile speciale se va discuta cu specialistul în cadrul consultului oftalmologic. 

Procesul privind tratarea ambliopiei trebuie monitorizat de către medic, deoarece vederea ochiului sănătos poate slăbi, pe măsură ce vederea se îmbunătățește la celălalt.  

În cazul copiilor care se încadrează la categoriile de risc ori care prezintă eventuale simptome ale afecțiunii sunt indicate consultațiile oftalmologice pediatrice între 3 și 5 ani, deoarece în această perioadă se formează conexiunile profunde între creier și ochi. 

Nu există un tratament universal pentru restabilirea vederii ochiului ambliop. În funcție de cauza problemei și de stadiul de avansare, medicul poate indica purtarea lentilelor de contact, a ochelarilor de vedere, utilizarea picăturilor speciale sau chiar intervenția chirurgicală.  

  • Purtarea unui plasture special 

Pe lângă metodele consacrate, tratamentul ambliopiei poate implica ocluzia, adică stimularea acuității ochiului leneș prin acoperirea celui sănătos. În funcție de severitatea afecțiunii, precum și de alte aspecte care țin de persoana pacientului,  medicul poate sugera purtarea plasturelui adeziv sau cu bandă elastică care să acopere ochiul neafectat.  

  • Tratament alternativ pentru pacienții care nu suportă plasturii pentru ochi 

Utilizarea lentilelor de contact opace sunt o variantă care poate fi luată în calcul în cazul pacienților care nu tolerează plasturii pe ochi sau simt disconfort la purtarea ochelarilor de vedere.  O altă metodă utilizată implică filtrele Bangerter, adică foliile adezive care să acopere lentila ochelarilor aferente ochiului funcțional. Acestea pot fi soluții alternative în cazul pacienților care nu suportă plasturii, efectul fiind același. 

Notă: pacienții care refuză metoda intervenției chirurgicale pot opta, în funcție de opinia medicului, pentru terapie vizuală, bazată pe o suită de exerciții care favorizează mărirea acuității la persoanele diagnosticate cu astigmatism sau strabism.  

Mediul poate indica pacienților o serie de metode benefice pentru stimularea ochiului slab. Această metodă vine de obicei în completarea altor soluții de tratament. Desenele, puzzle-urile sau jocurile video pot constitui terapii complementare, menite să stimuleze ochiul leneș.

 Ochi leneș și riscul de pierdere a vederii – Există riscul de recidivă a afecțiunii după un tratament reușit?

Recidivarea ochiului leneș este posibilă chiar dacă tratamentul a fost urmat cu succes. Din acest motiv este încurajată comunicarea constantă cu medicul specialist și efectuarea investigațiilor periodice în vederea monitorizării eventualelor semne de boală. Oamenii nu se nasc cu această afecțiune oculară. În schimb, lipsa tratamentului poate duce la pierderea vederii, total sau parțial.  

În cazul copiilor, examinările oftalmologice sunt recomandate până la vârsta de 10 ani. După această vârstă, șansele de vindecare ale simptomelor sunt mai slabe. Cu cât se intervine la o vârstă mai fragedă, cu atât crește succesul terapeutic și implicit sunt evitate tratamentele costisitoare de tratare a complicațiilor și de recuperare a vederii. 

Notă! Este important de reținut că vindecarea ambliopiei reprezintă un proces care poate implică soluții curative diferite, iar primele rezultate se pot observa după câteva săptămâni. Există de asemenea probabilitatea ca tratamentele să nu ducă la o vedere perfectă în cazul pacienților cu formă severă, dar acuitatea poate fi îmbunătățită semnificativ și reduse alte posibile complicații. 

De asemenea, în funcție de cauzele care determină afecțiunea, clasificarea ambliopiei se prezintă în felul următor: 

  • ambliopia de refracție sau anizometropică: se dezvoltă la ochii afectați de hipermetropie sau miopie. În acest caz, medicul ar putea indica folosirea plasturelui pentru ochi. Acest tip de ambliopie este mai puțin sever decât forma strabică. De asemenea, nu prezintă simptome evidente, precum în cazul strabismului, motiv pentru care poate fi depistat doar întâmplător, în urma investigațiilor medicale de rutină. 
  • ambliopia strabismică cauzată de pierderea paralelismului ocular. Pacienții cu acest diagnostic ar putea fi îndrumați către utilizarea plasturelui special de ochi, folosirea ochelarilor de vedere sau în situații severe, recurgerea la intervenția chirurgicală. Totodată, cu această soluție se intervine și asupra pleoapelor căzute. 
  • ambliopia mixtă este rezultatul dintre strabism și anizometropie. 
  • ambliopia de deprivare. Este cea mai gravă formă a afecțiunii, care poate genera orbirea, dar de asemenea și cea mai rar întâlnită. Acest tip este provocat de cataracta congenitală. La prescrierea tratamentului se vor lua în calcul stadiul cataractei. Astfel, dacă aceasta se află în fază incipientă sau este o formă ușoară, specialistul poate sfătui pacientul să folosească ochelarii de vedere, plasturii speciali de ochi sau lentilele de contact. În schimb, poate exista probabilitatea de a se interveni prin mijloace chirurgicale pentru restabilirea vederii, în situația pacienților care s-au născut cu cataractă.     

 
Ce trebuie să știi înainte de programarea la medicul oftalmolog? 

Înainte de vizita la medic îți poți pregăti o listă cu simptomele tale sau ale copilului dacă el este cel bolnav, istoricul medical al familiei, perioada de debut a formelor de manifestare asociate ambliopiei și orice alte informații pe care le consideri utile. 

Așadar, ambliopia este o afecțiune oculară cu care se pot confrunta atât copiii, cât și adulții, iar În lipsa unui tratament precoce, scad șansele ca pacientul ambliop să se bucure de o vedere clară la ambii ochi. Există un număr mare de persoane nediagnosticate, din cauza faptului că nu prezintă simptome clare precum cele asociate strabismului ori sunt pacienți la care semnele de boală sunt ușor confundate cu stările de oboseală temporară. Sunt rare cazurile în care copiii cu ambliopie conștientizează că acuitatea vizuală este valabilă doar la un singur ochi. Ignorarea de către creier a imaginii captate de ochiul leneș poate fi o reacție pe care copilul nu o sesizează, deci părinții nu consideră că există motive de îngrijorare care să ducă la medic. Din aceste motive este important consultul oftalmologic la copil, mai ales dacă acesta se află în categoriile de risc. 

Sursa foto: pexels. com 

Referințe: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lazy-eye/symptoms-causes/syc-20352391
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10707-amblyopia-lazy-eye

www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/amblyopia-lazy-eye#section-id-5571. 

www.aao.org/eye-health/diseases/amblyopia-lazy-eye. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lazy-eye/symptoms-causes/syc-20352391.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *